Societat

ABDUL ABDELOUAHED

PRESIDENT DEL CONSELL ENTITATS AMAZIGUES

“Saber el català és l’ascensor social”

“A Catalunya es comença a entendre que abans que àrabs, marroquins o musulmans ens sentim amazics”

“La llengua entre els joves i infants és important per treballar el sentiment de pertinença”

Punt de trobada
Es calcula que bona part de les més de 229.000 persones d’origen nord-africà que viuen a Catalunya procedeixen de zones amazigòfones. A l’entitat es treballa per donar a conèixer la realitat de la cultura amaziga i catalana. El 2016 es va editar el primer diccionari de les dues llengües, amb més de 20.000 referències.

La Casa Amaziga de Catalunya es va fundar el 2010 a Barcelona i ha estat un dels tres finalistes als premis Martí Gasull per difondre la cultura i la llengua catalana.

Com valoreu la nominació?
És una gran satisfacció també pel que representa per a nosaltres Martí Gasull, que va ser un dels impulsors de la nostra entitat juntament amb Òmnium Cultural i el Ciemen. És important que algú doni valor a la feina que vas fent per la llengua i entre tantes entitats.
Una feina que feu des del 2010. Costa preservar el fet diferencial amazic a Catalunya?
Els amazics han suportat segles d’opressió i no és una cultura considerada de prestigi. Al nord d’Àfrica tenim el francès i l’àrab, que s’han valorat com a llengües superiors. No és fàcil recuperar l’autoestima de la nostra cultura. Sempre ens han dit que és la llengua del pagès i d’estar per casa. A Catalunya es comença a entendre que abans que àrabs, marroquins o musulmans ens sentim amazics.
La reivindicació de la llengua i la cultura uneix?
La reivindicació neix dels amazics, però ens és fàcil tenir aliances amb els catalans. Ens entenem perfectament quan parlem d’un país, una llengua i una cultura. Som els primers que ens apuntem a la defensa dels senyals d’identitat i dels interessos de Catalunya. No cal que ningú ens convenci. Hi ha un paral·lelisme i una complicitat entre les llengües i cultures minoritzades.
Més de la meitat dels marroquins que viuen a Catalunya són amazics. La llengua és la millor eina d’acollida?
Són dues terceres parts, segons les zones de sortida de les persones emigrants del Marroc cap a Catalunya. La llengua és la clau per obrir la porta per conèixer i interaccionar en un país. Aprendre el català és l’ascensor social. L’aprenentatge de la llengua entre els joves i infants és important per treballar el sentiment de pertinença. Tots estimem el Marroc però també sabem que ens ha donat molt aquesta terra. Som gent oberta i volem que se’ns vegi com a amazics. Dir-nos marroquins ens tanca, perquè també tenim germans a la Cabília, Líbia, Níger o Mauritània, no només és el Marroc. Volem ser qui som.
Ensenyeu el català. Que més feu a l’entitat?
Tenim les classes amb dones analfabetes i els ensenyem el català. Mirem que sigui la nostra llengua vehicular a tots els espais on treballem amb els infants que venen a fer activitats. Intentem que les celebracions, com ara la que vam fer de l’any nou, es facin en català o amazic.
Quins usuaris us visiten a la Casa Amaziga?
De tota mena i de tota classe social. Als cursos s’apunten els que fa temps que aprenen el català i els que acaben d’arribar. Els insistim que coneguin el català, que ja els obrirà al castellà, perquè si ho fan a la inversa no se’n sortiran. Els diem que el castellà el poden aprendre al seu barri i el català els pot diferenciar.
La llengua ha obert portes a altres projectes de cooperació?
Formem professors i també anem al Marroc, on expliquem el fet diferencial català. Per nosaltres, Catalunya és un model a seguir pel que fa a la normalització de la llengua i la promoció de la cultura. Ens interessa que els amazics vegin que es pot arribar a aquest nivell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT