Societat

DIALLA DIARRA

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ LEGKI YAKARU (DONES D’AVUI) DE BANYOLES

“Si no hi ha igualtat de drets no hi ha sentiment de pertinença”

Nascuda al poble de Damina (Mali), viu a Catalunya des del 1993 i s’ha convertit en una de les veus més respectades pels drets de les dones subsaharianes i la seva inclusió social

Legki Yakaru va néixer a Banyoles fa dotze anys. Per què van posar en marxa aquesta associació?
El nostre objectiu era i és apoderar la dona subsahariana, tant pel que fa a la pròpia capacitat com a la seva inclusió social. Legki Yakaru vol dir en llengua sarakule “Dones d’Avui” i aquest és el gran repte que tenim plantejat actualment: defensar els nostres drets, inserir-nos en el mercat laboral, adquirir més autonomia i no haver de dependre dels marits.
Quins van ser els primers passos de l’entitat?
Vam començar amb uns cursos de català i de castellà que ens permetien conèixer-nos més i relacionar-nos ja que totes som procedents de l’Àfrica però de països, ètnies i llengües diferents. A partir d’aquí es va organitzar un grup de dones per anar a buscar feina. Benestar Social ens van ajudar a trobar empreses per formar-nos com a ajudants en el sector de la cuina, la neteja, la cura de les persones, i avui dia, moltes d’aquestes dones estan treballant, porten un sou a casa i tiren la família endavant també en un sentit econòmic. Aquest és un factor primordial per al seu apoderament.
Des que va arribar, el 1993, fins a l’actualitat deu haver vist molts canvis...
Sí, i crec que la creació de Legki Yakaru, així com la crisi, ha contribuït a una millora de la nostra situació. L’entitat va ajudar les dones a sortir al carrer i a augmentar la seva autonomia i la crisi va contribuir que arribessin a la conclusió que volien incorporar-se al mercat laboral, i això ha estat fonamental. Abans qui prenia les decisions i qui portava el sou era l’home, i a les dones ens deien que ens havíem de quedar a casa, cuinar, parir, ocupar-nos dels fills. Però quan les dones entrem al mercat laboral, se’ns comença a tenir en compte en la presa de decisions i això és molt positiu i no té marxa enrere.
L’associació treballa també amb infants i joves.
En aquest aspecte destaco el projecte educatiu i cultural Àfrica en dansa. Es tracta del fet que a través de la dansa i el teatre puguem transmetre la cultura africana a la societat catalana, i ara mateix hi ha 26 nens i nenes que hi participen, i no tots són de pares africans! A l’estiu fem el Vine a la plaça, que organitza activitats lúdiques, i hem endegat altres iniciatives per compartir espais en família i reforçar els vincles.
Com afecta els joves el sentiment de pertànyer a dues cultures?
És una qüestió important. A Banyoles funciona una entitat de jovent d’origen subsaharià –nascuts aquí o que hi han arribat de ben petits– que treballa el tema de la identitat, perquè el fet de no encaixar del tot amb la cultura dels pares produeix alguns xocs. Aquest jovent necessita un espai per expressar els seus dubtes i inquietuds i és bo que els escoltem i animem a estimar les seves dues cultures.
Demà, 6 de febrer, és el Dia Internacional per l’Erradicació de la Mutilació Genital Femenina. Què ha suposat per a la seva associació participar en el projecte Heal d’Oxfam Intermón?
Nosaltres ja hi treballàvem però d’una manera molt discreta, no deixa de ser un tema tabú. El canvi ha estat gran perquè abans la nostra feina no arribava a la comunitat afectada. Amb el Heal, sense deixar de banda la col·laboració ben necessària amb els professionals implicats de l’àmbit sanitari i escolar, ens adrecem sobretot a mares i pares, a adolescents i joves per tal d’augmentar el seu nivell de coneixement.
Per tant, la sensibilització deu ser la principal estratègia de prevenció.
En primer lloc, cal conscienciar la dona que ha passat per una mutilació perquè no la faci a la seva filla; no n’hi ha prou que la llei ho prohibeixi. A les meves xerrades mostro fotografies i explico clarament quines complicacions provoca per a la salut aquesta pràctica, i molts pares i mares em diuen: “Si jo hagués sabut això, no ho hauria permès.”
Fa 26 anys que viu a Catalunya, votarà en les pròximes eleccions municipals?
No, no tinc la nacionalitat.
I què li sembla el fet de no poder votar?
Bé, no és tan sols un tema de nacionalitat sinó de sentit de pertinença. Per exemple, molts joves no van participar en la votació de l’1 d’octubre. En preguntar-los em deien: “No, mama Dialla, no hi anirem, facin el que facin, nosaltres seguim sense ser d’aquí.” Són paraules que em van impactar fortament: que els nostres fills que han nascut aquí no se’n sentin revela que som iguals en deures però no en drets. Això genera desconfiança, desconeixement i separació entre uns i altres. Si no hi ha igualtat de drets i deures, no participem en els afers polítics perquè no ens sentim d’aquí. Se’ns hauria d’escoltar i s’haurien de tenir en compte els problemes del nostre dia a dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt