Societat

Mor Lagerfeld, ‘kàiser’ de la moda

El dissenyador alemany, la referència de Chanel des del 1983, va morir ahir als 85 anys d’edat a París

Va saber persuadir mares i filles famoses per bastir el seu món de glamur i joventut alhora

El dissenyador de moda Karl Lagerfeld va morir ahir als 85 anys. Des dels anys cinquanta va treballar el seu propi estil de moda i sota les ordres de firmes com Pierre Balmain, Jean Patou i Chloé, abans de col·laborar amb la marca italiana Fendi com a director artístic, des del 1965. Va ser quasi 20 anys més tard, el 1983, quan es va integrar a la firma francesa Chanel. Conegut amistosament com el Kàiser, va néixer a Hamburg, però mai va voler revelar la seva edat (se sospita que va néixer el 10 de setembre del 1933). La seva absència ja es va fer notar, fa menys d’un mes, quan no va aparèixer com era habitual a la desfilada d’alta costura que Chanel havia preparat per a la col·lecció de primavera. Famós per amagar el seu rostre darrere unes ulleres fosques i pels seus eterns cabells canosos, des que va deixar d’aparèixer als actes públics van disparar-se els rumors sobre el seu estat de salut.

Vestia de negre, sovint amb camisa blanca (va reconèixer a l’agència Efe el 2009 que “és trist dir-ho però el negre és veritablement el més chic, el més modern i el més actual”). El seu accent alemany (va ser el descobridor de Claudia Schiffer, la top dels anys noranta) no va impedir que es convertís en un personatge mediàtic a França, habitual dels estudis de televisió i també de nombroses campanyes publicitàries.

No necessitava presentació. La seva trajectòria (“La meva vida consisteix a oblidar el que faig”, deia en el llibre El mundo según Karl o s’autoreferenciava: “Mai he après de ningú; només he après dels meus propis errors”) era la de la moda del luxe, de l’exclusivitat de la qual eren seguidores mares i filles. Excel·lent guru de tendències, va saber seduir les més joves, imprimint a Chanel una imatge de modernitat i joventut. Des de Carolina de Mònaco fins a la seva filla, Carlota; de Cindy Crawford a la filla adolescent Kaia Gerber; de Vanessa Paradis a Lily-Rose Depp, totes van formar una legió de seguidores que ocupaven els llocs preferents en les desfilades de cada col·lecció. Totes volien vestir el Chanel, que ell havia ideat.

LA DATA

35
anys
va ser el director artístic de la firma de moda Chanel Karl Lagerfeld. El substituirà probablement Virginie Viard, la seva ‘número 2’ aquests últims anys.

Condol del món de la moda

El món de la moda, així com també el de la cultura i la política, va omplir ahir les xarxes de missatges de consternació per la mort de Karl Lagerfeld. La dissenyadora Stella McCartney agraïa al ‘Kàiser’ “tota la bellesa” i el fet de veure el món “a través de les teves icòniques ulleres amb una visió única”. La model Carla Bruni hi afegia: “Gràcies per posar bellesa, llum en el món, tant color enmig de la foscor, tant enginy en aquests dies ensopits.” Per la seva banda, l’alemanya Claudia Schiffer, una de les models descobertes pel dissenyador, afirmava: “Em va transformar de tímida noia alemanya en supermodel. Em va ensenyar de moda, estil i supervivència en aquest món. El que Warhol va ser per a l’art, ell ho va ser per a la moda.” En una línia semblant, Naomi Campbell li agraïa que li hagués donat una oportunitat quan tot just era “una noia de setze anys del sud de Londres”. El dissenyador francès Jean-Paul Gaultier, per la seva banda, en declaracions a Efe, va dir que Lagerfeld havia fet “història”. “Costurer, estilista, fotògraf..., Karl va ser un home ple de talent i d’una activitat desbordant. Va batre tots els rècords de longevitat de la moda.” A les condolences s’hi van afegir, finalment, polítics com ara el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que deia que Lagerfeld simbolitzava “el millor que té Europa”. A Lagerfeld, al capdavant de Chanel durant 35 anys, el substituirà probablement Virginie Viard, la seva ‘número 2’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES