Societat

Girona ratifica que hi ha amiant en 1,3 km del carrer Barcelona

El govern parla de “missatge tranquil·litzador” perquè són “quantitats molt reduïdes” i no són a la capa superior

L’estudi de les mostres preses al novembre al carrer Barcelona de Girona per determinar la presència d’amiant han confirmat que és present en un 28% dels 4,5 km analitzats – en 1,3 km pertanyents al centre de la ciutat– i que ho és en “quantitats molt reduïdes” i mai a la capa superior. El regidor d’Urbanisme, Joan Alcalà, va destacar ahir que el resultat és un “missatge tranquil·litzador” i que ara que han “delimitat” la zona afectada es podran “prendre les mesures necessàries per eliminar qualsevol risc de contaminació”, que s’hauran de coordinar amb la Generalitat. Alcalà va recordar que “l’amiant només suposa un risc quan hi ha un fressat i s’aixeca pols, i com està ara, adherit al paviment, no suposa cap risc”. De fet, l’amiant s’ha trobat a diferents fondàries entre els 3 i els 13 cm de profunditat, però no a la capa superior, ja que el 2009 es va pavimentar tot l’eix viari.

Zona afectada i quantia

En concret, la presència d’amiant s’ha detectat a la ronda Ferran Puig i al tram del carrer Barcelona situat entre la plaça Marquès de Camps i el carrer Pau Vila i Dinarès (el contigu al parc Migdia). No se n’ha trobat ni a les mostres de la plaça Marquès de Camps ni al tram del carrer Barcelona des del carrer Pau Vila fins al límit amb Fornells (entrada sud). De 4.563 metres lineals analitzats, s’ha trobat amiant en un 28%; és a dir, 1.270 metres.

A més, l’amiant localitzat en les 54 mostres dels 25 testimonis extrets “es troba en quantitats molt reduïdes”. “Es necessita molta mostra per poder localitzar alguna fibra” i “aquestes fibres estan fortament adherides a l’aglomerat (betum i àrid)”, es descriu als resultats.

LA XIFRA

1.270
metres dels 4.563 que es van analitzar tenen amiant. Això significa un 28% del total de l’eix viari.

Anàlisis a les obres de l’Hipercor

Mentre no es duguin a terme accions coordinades amb la Generalitat per extreure l’amiant, qualsevol actuació a l’eix viari haurà de seguir un protocol especial. “S’haurà d’analitzar adequadament el ferm per veure si hi ha amiant a la calçada, i com procedir a l’extracció en funció de la quantitat i fondària”, ha explicat Alcalà. En aquest sentit, en les obres que està executant El Corte Inglés a la plaça Salvador Dalí per a l’ampliació de l’Hipercor s’haurà d’extreure paviment del tram del carrer Barcelona on s’està actuant i analitzar-lo per determinar si hi ha amiant, tot i que és una zona que segons l’estudi no està afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona