Societat

Treballadores de la informació apoderades

El manifest exigeix a les redaccions que es garanteixi l’espai lliure de totes les violències masclistes

“8 de març, cada dia”, s’esperonaven les convocants de la concentració ahir al migdia als Jardinets de Gràcia. Fins a unes 500 persones s’hi van apropar per escoltar el manifest que reivindica erradicar la violència masclista dins de les redaccions i alerta que “les paraules no són innocents” per redactar les informacions que puguin atenuar una violació com ara, per exemple, que la víctima havia begut. La Comissió 8 de Març del sector de la informació i la comunicació ha volgut integrar totes les dones que treballen en el sector, perquè totes (indiferentment del càrrec o de la funció que tinguin) són vulnerables a la discriminació i l’abús. En poca estona, es van recollir un grapat d’exemples que les congregades dipositaven en una bústia especial per a l’ocasió. Amb cartells en forma de càmera que apel·lava a la necessitat de les fotoperiodistes femenines, o d’altres més clàssics, volien dir prou a les impunitats. I no és fàcil. Segons dades de la federació Internacional de Periodistes(amb dades del 2018), fins al 66% de les periodistes han rebut algun tipus d’assetjament masclista on line en l’exercici de la seva professió. Només se n’han denunciat la meitat dels casos, i d’aquests, únicament en un 13% l’assetjador ha estat identificat o portat davant la justícia. “Insults, vexacions, amenaces de violació o mort, coaccions sexuals, són interaccions agressives a les quals ens enfrontem dia a dia”, clama el manifest. Citant Maria Aurèlia Capmany, una pionera a Catalunya en la reclamació dels drets de la dona des dels anys seixanta, “per canviar la situació de la dona hem de canviar la societat”. Només s’aconseguirà, deia Capmany, canviant també la mentalitat masculina. En el manifest s’apel·lava al fet que totes les plantilles rebin una formació en perspectiva de gènere: cal revisar el tractament informatiu de les violències masclistes, “per superar la revictimització i l’assetjament sexual de segon ordre”.

LA XIFRA

66%
de les periodistes
han patit assetjament masclista ‘on line’ en l’exercici de la seva professió, segons la Federació Internacional de Periodistes

Molts teatres se sumen al #8MJoFaigVaga

Abans que hi hagués artistes que decidissin no fer funció a a darrera hora, algunes sales ja havien avisat per xarxes socials que no hi hauria representacions, amb motiu de la vaga del 8 de març. Teatres com el Poliorama (La tendresa), Sala Beckett (This is real love), Maldà (Tan bonica la nit), Escenari Joan Brossa (La dona pantera i Brossa enrabiat), Antic Teatre (Estudi per a pandereta), Sala Flyhard (Els dies mentits), Atrium (Ànsia). També La Gleva (Estigmes) no deixava vendre entrades a la tarda(pel que es feia evident l’adhesió a la vaga). Al vespre, el Teatre Lliure va anunciar que se suspenien les funcions de Trans (més enllà) i Lehmans trilogy.

Sí que es va poder fer la d’Incògnit a l’Espai Lliure. No van anunciar cap anul·lació al TNC, al Liceu, a la Biblioteca de Catalunya, i als teatres de Focus amb obres en cartell. Al Mercat de les Flors, que no tenien funció per ahir (dissabte i diumenge hi ha programat Boris Charmatz) van penjar un tuit de totes les treballadores del Mercat adherint-se a la vaga. El MNAC va donar l’opció a les dones d’entrar-hi gratuïtament pel 8-M. I la llibreria La Inexplicable avisava que no hi anessin per Twitter, perquè eren a la manifestació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona