Societat

Els manaies de Banyoles obren la porta a les dones

L’assemblea del manípul de la ciutat de l’estany ho aprova per unanimitat

L’entitat no ho prohibia, però la participació femenina a les desfilades no es preveia de manera oficial

L’assemblea anual ordinària del Manípul de Manaies de Banyoles ha donat el vistiplau, per unanimitat, a la incorporació de dones a les desfilades. Tot i que sempre s’han atès les peticions concretes que es presentaven perquè no hi havia res que ho prohibís –asseguren des de l’entitat–, a partir d’ara la presència femenina entre els armats es preveu de manera oficial, un fet que no havia passat mai en la història d’aquest col·lectiu de més de 150 anys d’història.

Afegir-se a la cua

Per poder desfilar, una dona haurà de seguir les mateixes passes que els homes –assenyalen des del manípul–, és a dir, ser sòcia de l’entitat i demanar-ho. Aleshores, la petició s’afegeix a la llista de sol·licituds prèvies. De fet, en alguna ocasió ja ha participat una dona a la desfilada, com a integrant de la banda de música. Per a les desfilades pròximes –en la processó dels Dolors– ahir no tenien cap petició de cap dona, va explicar el president de l’associació, Joaquim Duran.

Molts membres

El Manípul de Manaies de Banyoles té uns 400 socis, però només una part formen part de les desfilades. La formació actual a la processó dels Dolors de Banyoles la integren 131 armats però, a més, disposen d’una seixantena de figurants joves que desfilen a part, una setmana abans, a la ciutat de l’estany. Comptant els que participen activament emulant les tropes romanes i els que no desfilen, l’entitat té més de 400 socis.

Satisfacció a ICV

Des del manípul admeten que la qüestió de la integració de les dones es va tractar en l’assemblea perquè havia estat motiu de debat en un ple municipal. En aquella sessió –la del setembre de l’any passat– el regidor d’ICV, Joan Luengo, va demanar a l’equip de govern (CiU) que no se subvencionessin les entitats que no garanteixen la igualtat de gènere i va posar d’exemple el cas dels manaies.

Ahir, Luengo es va mostrar satisfet per la decisió del manípul, que “es converteix en una entitat inclusiva i amb fonaments del segle XXI” i va animar les dones interessades a desfilar que presentin la petició. El regidor ecosocialista va recordar que, arran d’aquell ple, el van criticar molt. “Al final, la raó s’ha posat per sobre del pensament d’algunes persones”, va concloure.

LA XIFRA

131
homes
té la formació dels armats banyolins, tot i que de tant i tant hi ha alguna dona a la banda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona