Societat

Un estudi valida tècniques per predir la resistència a tractament del càncer 

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge ( Idibell ) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han confirmat la validesa de les tècniques actuals per predir la resistència al tractament en càncer colorectal metastàtic.

La investigació, que publica la revista Annals of Oncology i en la qual han participat dotze hospitals de l’Estat, ha demostrat que la utilització de noves tècniques d’anàlisi mutacional que permeten la quantificació d’al·lels mutats no millora el rendiment predictiu de les tècniques utilitzades actualment.

L’estudi presenta els resultats de l’assaig clínic de fase II ULTRA, liderat per Ramon Salazar, coordinador del programa Oncobell, i reafirma la validesa dels estudis mutacionals actuals.

Les teràpies actuals en estadis avançats de càncer de còlon i recte inclouen la utilització d’anticossos monoclonals contra el receptor del factor de creixement epidèrmic EGFR (panitumumab, cetuximab), fàrmacs que són capaços de bloquejar l’activació de la via de senyalització molecular EGFR, que es vincula a la proliferació descontrolada de les cèl·lules canceroses.

Això no obstant, quan els gens implicats en l’activació de la via, pertanyents a la família RAS, presenten mutacions, la via no respon a l’actuació d’aquests inhibidors i es produeix farmacorresistència.

L’assaig, en el que van participar 72 pacients de càncer colorectal metastàtic, va analitzar 38 punts susceptibles de patir mutacions en els gens KRAS, NRAS, BRAF i PIK3CA.

“El que hem vist és que, malgrat que les proves d’alta sensibilitat va identificar més mutacions dels gens KRAS, NRAS, BRAF i PIK3CA presents en percentatges inferiors en el tumor, el llindar de sensibilitat òptim per predir resistència és del 5%, per la qual cosa la prova tradicional és prou sensible per a aquestes determinacions en el teixit tumoral”, ha explicat la doctora Cristina Santos, primera autora de l’estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia