Societat

Els catalans que fan donacions a fundacions es dupliquen en 13 anys

L’esforç de les rendes baixes, que donen un 1,4% dels ingressos, és més alt que les altes, amb un 0,1%

El nombre de donants a fundacions s’ha més que doblat a Catalunya en tretze anys, passant dels 309.000 del 2003 fins als 655.000 del 2016, el que significa que els declarants que fan donacions han passat del 10% al 19%, segons es desprèn de l’informe “La filantropia a Catalunya” presentat per la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF). “El camí recorregut és positiu però encara queden molts catalans per convèncer, el 80% no donen”, ha exposat Pere Fàbregas, president de la CCF. L’informe assenyala que durant el període analitzat, l’aportació mitjana passa de 71 a 146 euros per donant. El 2016 les rendes més baixes donaven una mitjana de 92 euros, un 1,4% dels ingressos, mentre que les més altes arribaven als 248 euros de mitjana, un 0,1% dels ingressos, el que mostra que l’esforç de donació o percentatge de la renda és molt més alt a les rendes més baixes. Els donants amb unes rendes d’entre 30.000 i 60.000 euros són els que més donen.

L’evolució del període analitzat mostra com les donacions han estat per sobre del creixement econòmic. Entre 2003 i 2016 el PIB català ha crescut un 41%, mentre que les donacions ho han fet un 194%. La reforma fiscal del 2015 que permet deduir el 75% dels primers 150 euros va significar un abans i un després, passant d’una aportació total de 46 milions d’euros el 2014 a 95,6 milions el 2016.

Pel que fa a les empreses espanyoles, les donants s’ha triplicat en aquest període però no arriben a l’1% del total de declarants. Entre el 2007 i el 2017 l’aportació de les organitzacions ha passat dels 176 milions aportats per les organitzacions al 50%. Les empreses han passat de donar 22.000 euros de mitjana a 7.800 euros.

Valls també ha explicat que a partir del 2007 les donacions van passar a anar a organitzacions socials i a partir del 2012 o 2013 a la recerca. “Ara hi ha un un retorn a les causes de proximitat”, ha destacat. Segons l’experiència internacional “cada vegada hi haurà menys donacions de menys gent però seran més importants”. També ha explicat que els joves són reacis a les quotes mensuals i fan donacions puntuals, volen fer seguiment de com va i que tinguin un component tecnològica.

Dimarts es celebra la primera ’Jornada sobre captació de fons: noves causes, nous donants’, que es farà al Palau Macaya. Amb aquesta jornada la coordinadora vol crear un espai per compartir nou experiències de captació de fons, molt diverses i aprendre del que d’altres han fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON