Societat

El Govern reobrirà el ‘cas Maristes’ per revisar la responsabilitat de l’orde

La conselleria d’Educació tindrà en compte “tots els casos que es coneguin” encara que hagin prescrit

La Conselleria d’Educació reobrirà el ’cas Maristes’ per revisar el paper de la Fundació Champagnat –propietària de les escoles maristes catalanes– en els abusos sexuals que van patir els alumnes escolaritzats en centres de l’orde religiós.

Així ho ha avançat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a ’El Periódico’, que precisa que no serà només per als casos no prescrits, sinó per a “tots els que es coneguin”. Això significa que el departament, entre altres indicis, tindrà en compte les 47 denúncies policials que s’han presentat en els Mossos d’Esquadra entre el febrer del 2016 i l’actualitat contra 17 docents (11 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-Les Corts i La Immaculada (Barcelona), Champagnat (Badalona) i Valldemia (Mataró) per fets que haurien tingut lloc entre el 1962 i el 2018.

Segons el rotatiu, l’obertura d’aquest expedient a l’orde marista no es produirà abans de la sentència del tribunal de l’Audiència de Barcelona que ha jutjat el professor de Sants-Les Corts Joaquim Benítez, l’únic pederasta que ha hagut de respondre davant la justícia, tot i que només per quatre de les 17 denúncies que pesen contra ell. La resta de professors no ho han hagut de fer blindats per la prescripció dels seus delictes, la mateixa que també ha impedit que un jutge analitzi la responsabilitat de l’orde religiós.

“Hem d’esperar a conèixer la sentència de Benítez per esbrinar si diu alguna cosa sobre els Maristes o per esbrinar si a la conselleria li toca pagar algun tipus d’indemnització”, raona Bargalló. Però després de la decisió judicial, que previsiblement no entrarà a valorar la responsabilitat de l’orde ni tampoc la de la Generalitat, Educació es compromet a obrir un expedient i que els seus inspectors reanalitzin el ’cas Maristes’.

En funció de les conclusions de l’expedient, es decidirà o no si la Fundació Champagnat ha de ser sancionada. Bargalló no descarta que l’eventual sanció inclogui la suspensió del concert econòmic als Maristes. Això no obstant, el conseller avança que només s’arribaria a aquest extrem si la sentència judicial fos contundent sobre la responsabilitat dels Maristes o si l’expedient que planeja iniciar Educació comprovés que aquests, en la gestió interna dels casos de pederàstia que han sortit a la llum pública durant els últims tres anys, han incomplert greument les condicions que estableix l’administració per rebre la subvenció pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona