Societat

Els pastissers esperen vendre 700.000 mones

Els preus dels tradicionals dolços de Pasqua oscil·len entre els 25 i els 40 euros el quilo

Les figures de xocolata de personatges de Disney, jugadors del Barça i videojocs populars, les més demanades

Els padrins regalaran –avui, a tot estirar– més de 700.000 mones artesanes, segons les previsions del Gremi de Pastissers de Barcelona i Província, que xifra les vendes en aquestes 700.000 unitats, tantes com se’n van adquirir el 2018. Gairebé la meitat es vendran a la demarcació de Barcelona (330.000) i la resta es repartiran entre Lleida (fins a 180.000), Girona (150.000) i Tarragona (40.000), la demarcació menys llaminera, on és tradicional anar a menjar la mona al “tros”.

Segons ha explicat el vicepresident del gremi, Marc Mauri, les xifres es mantindran, tot i que enguany la Setmana Santa cau “molt més tard” que altres anys, just abans de Sant Jordi. Per Mauri, aquesta circumstància, juntament amb l’arribada del bon temps, podria arribar a influir “molt” en la Pasqua, segons ha reconegut en una entrevista amb l’ACN.

Un any més, algunes de les figures més demanades seran les que tinguin a veure amb els jugadors del Barça, els personatges de Disney –com ara les germanes de la pel·lícula Frozen– i altres “clàssics que sempre hi són” com ara els protagonistes de La guerra de les galàxies, que conviuen amb les novetats que van sortint cada any.

Pel que fa als preus, se’n poden trobar a partir dels 20 euros –entre les més barates– i n’hi ha que superen de molt els 100 euros –entre les més sofisticades–, en funció de l’elaboració, la mida i els complements que contenen.

Fetes i muntades a mà

Segons Mauri, l’elaboració i la temàtica de les mones es comencen a planificar just després de les vacances de Nadal. Un cop decidides, es comencen a preparar les mones, “fetes i muntades a mà”, segons subratlla el vicepresident del Gremi de Pastissers.

A part de les mones amb els personatges més de moda, Mauri recorda que hi ha alguns clients que continuen optant per les tradicionals o d’altres que responen a peticions particulars, sempre que incloguin motius adaptats als infants.

Amb relació a les mones tradicionals, el vicepresident del gremi esmenta les “mones cristines”, els brioixos tradicionals, ensucrats, que porten tants ous durs com anys té el fillol, i d’altres que estan fetes de crocant. D’altra banda, Mauri ha celebrat que, un cop passats els pitjors anys de la crisi, les vendes han remuntat i “la gent té ganes d’animar-se”.

Lleida, llaminera

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida espera que se superin les 180.000 mones que els pastissers van vendre l’any passat. La presidenta del gremi, Pilar Marquès, explicava a l’ACN que “els encàrrecs estan més animats” que el 2018, tot i que no disposarà de les xifres definitives fins després de Pasqua. A Lleida, les mones que més es vendran seran les de nata (un 40% del total), seguides per les de fruita (30%), mentre que la resta seran de xocolata i mantega. La majoria de forners lleidatans han optat per mantenir preus, que oscil·len entre els 20 i els 30 euros el quilo. La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha tornat a reivindicar les mones artesanes que elaboren els forners i pastissers respecte a les que comercialitza la gran distribució.

Bones vendes a Girona

Per la seva banda, els pastissers de les comarques gironines es mostren molt satisfets per les previsions de les vendes de mones aquest any. El president del gremi gironí, Àngel Garcia, assegurava que preveuen vendre unes 150.000 mones arreu de la demarcació. Garcia ha avançat que “és difícil” calcular-ne el nombre, perquè “cada any es venen de manera més esglaonada”. De tota manera, “el ritme de vendes és bo” i per això preveuen superar la quantitat total de figuretes de xocolata que es van fabricar l’any passat.

De fet, el president gironí assegurava a l’agència de notícies que al seu taller preveuen vendre’n “entre un 30% i un 35% més”, i “quan parles amb altres pastissers, et diuen el mateix”. Garcia celebra “mantenir aquesta tradició” de regalar mones de xocolata durant la Setmana Santa, tot i que “cada any hi ha més famílies que aprofiten aquestes dates per marxar de vacances”. Això fa que es regalin les mones “un parell de setmanes abans”.

A més, Garcia també ha afirmat que els pastissers estan “guanyant la batalla a les grans superfícies”, perquè “la gent valora la creativitat i la qualitat” que hi ha en aquestes postres de Pasqua que es fan a les pastisseries.

A Tarragona, menys

De les demarcacions catalanes, potser la que té unes previsions de venda més baixes és la de Tarragona. Els pastissers esperen vendre unes 40.000 mones a les comarques tarragonines, segons la previsió del Gremi d’Artesans Pastissers de la demarcació de Tarragona, que, malgrat tot, es mostrava prou optimista.

El president del gremi, Josep González, explica que han rebut més comandes anticipades, sobretot de figures de xocolata, que van guanyant terreny als pastissos. “El pastís baixa una mica, perquè cada vegada s’agafen peces de xocolata més maques i grans, i això fa que se’n dispari el preu”, assenyala.

D’entre les figures de xocolata, els motius més demanats enguany estan relacionats amb el videojoc Fortnite i els gossos de La patrulla canina. Tot i això, les figuretes castelleres i les que tenen a veure amb el procés també es tornaran a fer un lloc en moltes taules del territori.

En la línia del que expressaven els presidents del gremi a Girona i Tarragona, González s’ha mostrat convençut que els pastissers artesanals acabaran “guanyant la batalla” a la competència de la indústria pastissera. “La gent s’adona que tanta química en la pastisseria i en la cuina en general no és bona, ja que acaba generant problemes, i que l’alimentació sana la garanteixen els professionals”, reflexiona el president del gremi en vista de la proliferació de mones i figures als supermercats. Les mones més demanades a les pastisseries tarragonines continuen sent les de crema pastissera i fruites, tot i que les tradicionals de brioix amb ou van a l’alça. “És feina dels padrins fer que les tradicions es mantinguin”, reivindica el president del gremi. Al territori també destaquen les mones de mantega i els pastissos recoberts de xocolata. Els preus, de mitjana, oscil·laran entre els 34 i els 40 euros el quilo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT