Societat

Científics de la UAB descobreixen que els ratolins tenen ’personalitat’ 

Científics del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que forma part de la Universitat Autònoma de Barcelona, han comprovat que, al contrari d’allò que es creia, els ratolins de camp prenen decisions de forma individual i ajuden als boscos a desplaçar-se davant el canvi climàtic.

L’estudi, publicat a Animal Behaviour , demostra que els ratolins de camp -apodemus sylvaticus- tenen “personalitat” i, com els humans, “prenen decisions segons la seva forma de ser”.

“El més rellevant és haver mirat a nivell individual com es comporten els ratolins i comprovar que cada individu aporta una cosa diferent, és únic”, ha explicat la investigadora del CREAF que ha liderat l’estudi, Mariona Ferrandiz.

Els investigadors van capturar 25 ratolins a Collserola (Barcelona) i van analitzar el comportament de cada ratolí -abans, durant i després d’afegir-hi al terrari un cotó amb l’olor a la geneta- i mesuraven el temps que els ratolins passaven fora del cau i com es comportaven, si estaven vigilants i immòbils, si intentaven escapar, etc.

La investigació va demostrar que responien de forma diferent a l’olor de la geneta i que “hi havia una variabilitat molt important entre els ratolins”. Així, per exemple, el temps que passaven fora del refugi oscil·lava entre els 45 minuts un individu poc actiu a més de 5 hores un individu molt actiu, ha descrit Ferrandiz.

L’estudi també ha revelat que els ratolins de camp i les alzines s’ajuden mútuament, els primers perquè les glans formen part de la seva dieta i les segones perquè gràcies als ratolins, que dispersen les seves llavors, arriben a llocs als quals mai no arribarien sense aquesta ajuda, i “això cobra importància en el context del canvi climàtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar