Societat

Sant Joan d’alt risc per l’arribada de la calor d’estiu

Els termòmetres començaran a enfilar-se a partir de diumenge

Mig milió de vehicles sortiran de Barcelona

Calor d’estiu, baixa humitat, vent, petards i molta població distribuïda per tot el territori. La confluència d’aquests factors fan de la nit festiva de demà una de les revetlles de Sant Joan de més alt risc aparent, i davant la qual les autoritats han fet una crida per extremar la precaució en tots els àmbits.

La coincidència de Sant Joan amb dilluns i el cap de setmana de tres dies farà que la mobilitat de la ciutadania creixi amb més persones desplaçades que en anys anteriors i, per tant, es diversifica el risc. Això obligarà els equips d’emergència a ampliar el seu camp d’atenció i vigilància, ja siguin els Bombers per fer front a possibles conats d’incendi, ja siguin els Mossos d’Esquadra desplegats a la carretera per vetllar per una conducció segura.

En relació amb el trànsit, aquests dies es preveu que surtin de l’àrea de Barcelona fins a 510.000 vehicles que tindran com a destinació preferent la Costa Brava o el litoral deTarragona. Durant aquests dies, amb especial atenció a la nit de la revetlla, els Mossos de trànsit es desplegaran per les carreteres, on faran 900 controls.

Pel que fa a la temperatura, el termòmetre experimentarà una contenció avui, però diumenge començarà a pujar i la calor es notarà especialment dilluns. L’ús de productes de pirotècnia i la realització de fogueres obliguen a extremar les precaucions per l’elevat risc d’incendi. Per fer front a la situació de risc s’ampliarà la dotació de bombers habitual i s’obriran els parcs de bombers voluntaris.

A Barcelona, la ciutat viurà demà una revetlla de Sant Joan amb 16 fogueres que s’encendran a diversos punts de la ciutat i un dispositiu especial de la Guàrdia Urbana i els Bombers locals. Hi haurà un desplegament especial a les platges, a partir de dos quarts de set del matí, amb 310 operaris de la neteja i 60 vehicles, per deixar l’espai a punt per al bany. L’any passat, 60.000 persones van acudir a les platges de Barcelona a passar-hi la revetlla, i el dispositiu de neteja que es va muntar va acabar recollint 20 tones de deixalles.

LA XIFRA

310
operaris
netejaran les platges de Barcelona a partir de dos quarts de set del matí del dia de Sant Joan.

Les temperatures altes afecten més les dones

La mortalitat com a conseqüència de les temperatures extremes, ja sigui per calor o per fred, ha baixat en els últims 40 anys. Ho demostra un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona que també ha comprovat que la mortalitat associada a la calor és molt més elevada entre les dones, mentre que els homes són més vulnerables i moren més pel fred. En total, a Catalunya cada any hi ha unes 2.400 morts associades a la temperatura. Els investigadors van analitzar els termòmetres entre el 1980 i el 2016 –la temperatura mitjana ha pujat un grau– i també les morts per malalties cardiovasculars, que és la principal causa de mortaldat i té evidències sòlides sobre associacions amb la temperatura. En el període entre el 2002 i el 2016 la mortalitat va disminuir un 38,2% respecte del 1980-1994. Els científics alerten que el risc de mortalitat atribuïble a la calor s’incrementa de manera significativa en edats més avançades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró