Societat

Justícia amplia dos centres d’internament de menors

Dotarà de 35 noves places dos equipaments en desús, a Girona i a Mollet del Vallès, en el qual es concentraran les noies

Es reforça la plantilla dels centres amb 22 educadors i treballadors socials

El Departament de Justícia va anunciar ahir que amplia la capacitat del conjunt dels centres educatius de justícia juvenil. En concret, crea 35 noves places d’internament per a menors d’entre 14 i 18 anys en privació de llibertat. Amb aquesta inversió es reverteix el tancament parcial de dos centres que estan pràcticament desocupats des del 2013, coincidint amb la crisi: el centre Montilivi, a Girona, que es dotarà de deu places més, i el centre Til·lers, a Mollet del Vallès, que tindrà 25 places noves i on es concentraran totes les noies de Catalunya condemnades a una mesura educativa. A Mollet s’hi traslladaran les disset noies que ara són a Can Llupià (Barcelona), que deixarà de ser mixt. Justícia també reforça l’equip de professionals de tractament i rehabilitació dels menors internats amb la incorporació de 22 educadors i treballadors socials.

El personal, el reforç dels serveis, les obres de rehabilitació i l’equipament dels mòduls, que s’han deteriorat després de sis anys en desús, suposen una inversió de 2,9 milions d’euros, que s’aprovarà en les properes setmanes, segons detalla el departament que encapçala Ester Capella.

Amb l’ampliació, els centres educatius passen de 302 a 337 places (+12%). Així, el Departament de Justícia indica que fa front al “creixement sostingut” de la població de justícia juvenil, que manté una “tendència a l’alça ininterrompuda des de l’any 2016”. En només tres anys, el nombre de menors internats ha augmentat, amb 76 nous joves, i ha situat l’ocupació dels centres en el 90%. La major part dels delictes són robatoris amb violència i intimidació. Actualment hi ha 109 menors estrangers i sense referents familiars internats en centres educatius, una xifra que només suposa l’1,6% dels 6.640 que han arribat a Catalunya des del 2016, segons la Dgaia. En relació amb el conjunt dels centres, representen el 38% dels menors.

L’increment de la població dels centres educatius de justícia juvenil respon majoritàriament a l’ingrés de joves altament vulnerables, que viuen al carrer, sense vincles familiars a Catalunya, sense domini del català ni del castellà i amb poca o cap formació. Els centres disposen d’equips formats per educadors, treballadors socials, mediadors culturals, mestres, formadors ocupacionals, metges, infermers, psicòlegs i juristes dedicats al seu tractament i a la rehabilitació. A banda de l’atenció mèdica i psicològica, els equips treballen amb un pla específic per a cada jove, amb l’objectiu de proporcionar-los noves oportunitats. Aquest pla pivota sobre tres eixos: estudis, aprenentatge d’oficis i programes de tractament en funció de la conducta i les addiccions.

LES XIFRES

38
per cent de menors
estrangers no acompanyats hi ha als centres de justícia juvenil, on ara n’hi ha un total de 284.
7
centres
de justícia juvenil hi ha al país. El Montilivi és un centre obert, amb 11 nois; i Els Til·lers, un de terapèutic, amb 12.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera