Societat

L’incendi, en vies d’estabilització

De les 6.000 hectàrees afectades a la Ribera d’Ebre, hi ha un 20% no cremat; la majoria, conreus

La jutgessa de Falset encarrega la investigació als Mossos i visita Vinebre amb el president de l’Audiència de Tarragona

Els Bombers van haver d’afrontar una vintena de revifalles

Després de tres dies de flames, els Bombers de la Generalitat van donar ahir per estabilitzat el 80% de l’incendi que afecta la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues, que ha cremat 6.000 hectàrees, però es van mostrar preocupats pel 20% restant que no ha cremat, sobretot són conreus, i que és el que correspon al nord del flanc dret. Avui, les altes temperatures fan témer revifalles del foc, novament. Les restriccions d’accés dins del perímetre i els desallotjaments es mantenen, i només ahir es va permetre que els veïns hi entressin fins a les dotze del migdia, i van remullar les zones i van donar aigua al bestiar. D’altra banda, la jutgessa de Falset, Cristina García González, va encarregar ahir als Mossos la investigació de les circumstàncies de l’incendi i encara no s’ha detallat cap autoria, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El cap del dispositiu dels Bombers, David Borrell, va explicar ahir a la tarda que amb grans esforços van poder complir l’objectiu de controlar el perímetre afectat, tot i les condicions desfavorables: 44 graus de temperatura i 13 d’humitat. “Som optimistes. Hem mantingut el perímetre, que és de 50 quilòmetres, i que no se’ns eixampli pel flanc dret”, va detallar. El responsable dels Bombers va assenyalar que gran part del flanc esquerre, el primer terç del flanc dret i el cap de l’incendi estan pràcticament estabilitzats, però que la banda nord del flanc dret continua activa, a les Garrigues. Ahir es van registrar fins a una vintena de reproduccions de l’incendi, que es van poder controlar. A Maials, els pagesos van remullar i remullar els solars i van fer tallafocs.

En aquesta situació extrema, el SEM va atendre 13 persones ahir, 11 d’elles agents dels Bombers, pels efectes de les altes temperatures i el foc. Dos d’ells van haver de ser traslladats ahir en helicòpter a l’hospital de Móra d’Ebre. “Estan estables, i cal dir-ho per tranquil·litzar les seves famílies”, va declarar el doctor del SEM Josep Maria Soto. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va tornar ahir a la tarda al centre de comandament avançat de Vinebre per informar de la darrera evolució del foc, i hi va afegir que la prohibició total a la sega de dos dies, fixada pel govern, s’aixeca i ara es limita d’onze del matí a nou de la nit, per la queixa dels pagesos.

El president de l’Audiència de Tarragona i membre de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Javier Hernández, va visitar ahir el centre de control, acompanyat de la jutgessa de Falset, que ha obert diligències per esclarir les causes de l’incendi. Hernández va indicar que la informació inicial que s’ha rebut “obliga a la investigació” i hi va afegir que, un cop avanci la investigació, s’acordarà si es continua un procediment penal o no. A més, Hernández es va posar a disposició dels comandaments “en allò que puguin necessitar” i va expressar el seu agraïment als efectius que lluiten contra el foc.

El magistrat va indicar que, des d’un punt de vista funcional, també volen avaluar les conseqüències que tindrà un fet tan “catastròfic” per a l’administració de justícia. En aquest sentit, Hernández va recordar que el 2009 la Terra Alta ja va patir el “terrible” incendi d’Horta de Sant Joan, que va costar la vida a cinc efectius del Graf i del qual el mes que ve es complirà el desè aniversari. “Per a nosaltres va ser un xoc funcional molt important en un jutjat petit i des de bon principi volíem tenir en compte els esforços que es faran perquè la resposta del jutjat pugui ser la més adient”, va explicar Hernández, i va avançar que l’Audiència de Tarragona preveu jutjar els dos acusats de l’incendi d’Horta, a finals d’any, amb un jurat popular.

El cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, va precisar que l’incendi ha afectat un àmbit d’unes 6.000 hectàrees, de les quals es calcula que un 80% han cremat. D’aquestes zones calcinades, dos terços corresponen a massa forestal i la resta, a zones agrícoles, que són les que han aguantat millor l’embat de les flames. Garcia va confirmar que l’autocombustió d’un abocament de gallinassa en una granja de la Torres de l’Espanyol es consolida com la causa més probable de l’origen del foc. Consideren que el propietari, tot i tenir les llicències en ordre, va fer una “gestió deficient” de la muntanya de fems que tenia a l’exterior. Els informes dels Agents Rurals també han estat requerits pel jutjat. El mateix responsable de la granja va admetre ahir a TV3 que van veure que la muntanya de fems s’encenia i traspassaven guspires a la muntanya i que ràpidament van avisar emergències.

“Català espanyol”

Per la seva part, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va assegurar ahir que “no es pot fer política” amb els incendis forestals a Catalunya quan “l’exèrcit espanyol –la Unitat Militar d’Emergències (UME)– i els serveis de la Generalitat estan treballant braç a braç”. Celaá va contestar així a les declaracions d’abans-d’ahir del conseller Buch, que va assegurar: “Quan un país té un foc i s’expandeix, ens ajudem mútuament amb els veïns. Ho faria a França, però ara estem al costat de l’Estat espanyol.” La ministra va sostenir: “Estem tots junts pels greus focs al territori català espanyol.”

11
bombers afectats
per la forta calor. Dos d’ells van ser traslladats a l’hospital de Móra d’Ebre i estan estables.

Quatre focs simultanis controlats

Les altes temperatures van afavorir que es registressin incendis simultanis de vegetació arran de carreteres, ahir al migdia, que van requerir la intervenció de dotacions dels Bombers de la Generalitat per extingir-los.

A primera hora de la tarda, un tractor es va incendiar a Montmell (Baix Penedès) a la carretera T-2424 i es van cremar 2,9 hectàrees de pi blanc i matoll regenerat, segons va detallar el cos d’Agents Rurals. L’avís d’un segon incendi es va produir cap a les tres de la tarda a Pallargues, als Plans de Sió (Segarra), al marge de la carretera L-304 i en dues hores els Bombers el van donar per controlat. Els Agents Rurals van indicar que va afectar 6,2 ha de camps de cereals i que la causa del foc podria ser l’electrocució d’un rapinyaire. Hi van intervenir 10 dotacions terrestres i dues d’aèries. Un tercer incendi es va produir a la C-31, a Calafell, i va obligar a tallar la via. El quart foc es va registrar a Rocallaura (Urgell) i va afectar una casa de fusta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES