Societat

Tres de cada quatre talls de llum a Girona són per frau

Endesa detecta unes 300 connexions il·legals al barri de la Font de la Pólvora en les poc més de 1.100 inspeccions que ha fet entre el 2018 i el 2019

La companyia alerta del risc de manipular els aparells

La companyia elèctrica Endesa conclou que tres de cada quatre incidències que es produeixen a la xarxa de llum a la ciutat de Girona són per culpa del frau. Una dada que demostra que hi ha veïns de la ciutat que es connecten massa sovint il·legalment a la xarxa elèctrica. Segons dades de l’empresa, entre el 2018 i el 2019 s’han fet poc més de 1.100 inspeccions al barri de la Font de la Pólvora, i s’hi han detectat 295 casos de frau. Això vol dir que del total dels controls que s’han fet, en un 25% s’han enxampat veïns connectant-se il·legalment al fluid elèctric.

Segons assegura Endesa, en les inspeccions que s’han fet aquest 2019 a la Font de la Pólvora, i un cop s’han desconnectat les connexions fraudulentes, és a dir, un cop fets els talls, les càrregues de les línies han baixat fins a un 83% o un 65% depenent de la línia elèctrica en què hi havia aquestes connexions. El fet que les línies elèctriques hagin de suportar consums tan elevats com a conseqüència del frau és el que pot provocar interrupcions imprevistes de subministrament, a l’actuar, de forma correcta, els sistemes de protecció de seguretat de la xarxa (els anomenats fusibles). En aquest sentit, fonts d’Endesa recorden que les infraestructures elèctriques manipulades poden posar en risc la salut i la seguretat de les persones, tant per al mateix defraudador com per als que l’envolten, i els béns immobles, a causa de l’alt risc d’incendi.

Davant les crítiques dels veïns sobre l’immobilisme d’Endesa per intentar solucionar el problema, la companyia assegura que ha tirat endavant un seguit de mesures. Una és la monitorització de la xarxa de baixa tensió per determinar on hi ha sobrecàrregues. La companyia elèctrica també ha posat en marxa mecanismes per fer que els elements d’autoprotecció s’activin més a prop de la zona on es detecta la sobrecàrrega, per limitar les afectacions. Per tot plegat, a més, es coordinen accions policials per a la detecció de casos de delictes contra la salut pública i frau elèctric. Segons Endesa, s’està treballant en nous mecanismes d’intel·ligència artificial per automatitzar la xarxa de baixa tensió (la de mitjana tensió ja ho està) per ajudar a reposar la xarxa amb més rapidesa en cas d’incidència i per incrementar la seguretat de les persones.

Reunió amb veïns

Precisament dimarts representants de l’Associació de Veïns de la Font de la Pólvora i de la Plataforma per la Dignitat es van reunir amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i i diversos regidors, per tal de trobar una solució als talls sistemàtiques de subministrament elèctric que afecten el barri des de fa més de quatre anys. Els veïns es queixen sobretot que els talls són indiscriminats, i que afecten tant els veïns que cometen frau com els que tenen regularitzada la situació. Els representats veïnals diuen que estan “decebuts” amb la resposta de l’Ajuntament de Girona, ja que l’única solució que proposa és incrementar la intervenció policial en els casos de frau elèctric.

Des del govern municipal s’insisteix que s’estan buscant solucions, amb dues línies principals: la primera, mantenir la lluita contra el frau elèctric, també per motius de seguretat. La segona, continuar estant a sobre de la companyia, tant per la sol·licitud de dades i informació com per les possibles inversions que s’hagin de fer al barri. L’Ajuntament recorda que la dimensió del problema és gran i que la solució no podrà ser d’avui per demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual