Societat

Horta de Sant Joan homenatja les víctimes de l’incendi a l’espera del judici

Les famílies dels cinc bombers morts tornen al lloc en un emotiu homenatge al Mirador dels Ports

L’únic supervivent de la tragèdia demana a les autoritats que miren més enllà dels 4 anys de legislatura i facin polítiques per a 30 o 40 anys

Horta de Sant Joan (Terra Alta) ha rendit homenatge aquest diumenge als cinc bombers que ara fa deu anys van morir en l’incendi forestal que va devastar les muntanyes del municipi. Una dècada després d’aquell succés encara no s’ha fixat la data del judici als dos acusats de provocar el foc.

Un sobtat canvi en la direcció del vent el 21 de juliol del 2009 va atrapar entre les flames sis bombers lleidatans d’elit del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF), que havien acudit a ajudar a sufocar l’incendi forestal que cremava des de feia un dia a Horta de Sant Joan.

Els bombers Jordi Morè, de 40 anys; Pau Costa, de 31; Ramon Espinet, de 47; David Duaigües, de 29; i Jaume Arpa, de 40, van morir a conseqüències de les cremades. Josep Pallàs, que llavors tenia 36 anys, va patir cremades al 75 per cent del cos, va sobreviure, i avui continua al cos de bombers.

Pallàs ha participat aquest migdia a l’acte que ha tingut lloc al Mirador dels Ports, al costat de la placa que recorda els seus companys morts i en què estaven presents els familiars de les víctimes, el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller d’Interior, Miquel Buch; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i l’alcalde de la localitat, Jordi Martin. Tots ells han participat en una ofrena floral en record dels bombers morts, als quals han homenatjat també amb diferents iniciatives i missatges els Bombers de Barcelona, els Mossos d’Esquadra, i les sindicades UGT i CCOO, entre d’altres col·lectius.

L’únic supervivent de la tragèdia que va sacsejar el col·lectiu dels Bombers ha expressat que una dècada després “s’han aixecat d’una situació que va ser molt dura” i ha emplaçat al cos a mirar endavant.

En la seva intervenció, Pallàs ha dit als polítics i periodistes presents a l’acte que els qui havien d’assistir-hi haurien de ser “els que van utilitzar la situació” fa deu anys, en al·lusió a la polèmica que es va suscitar llavors sobre les tasques d’extinció del foc i la repercussió del succés.

El bomber ha demanat als polítics que “mirin més enllà” dels quatre o cinc anys d’una legislatura i prenguin mesures a “30, 40 anys vista” per evitar focs com aquell.

De la seva banda, el president Torra ha agraït el treball dels bombers que van combatre contra el foc entre el 20 de juliol i el 3 d’agost del 2009. En un missatge a les xarxes socials, el president ha qualificat de “valents i excel·lents professionals” els bombers que van perdre la vida en l’incendi.

L’alcalde de municipi, Jordi Martín, ha assegurat que mai podran estar prou agraïts als cossos per les seves tasques d’extinció i ha afegit que no oblidaran mai les imatges dels bombers bruts i mascarats de cendra ni els sorolls dels helicòpters o bé la resplendor de les flames “interminables” durant les nits del foc. El batlle ha destacat la solidaritat i els treballs dels veïns d’Horta durant la tragèdia i ha lamentat el despoblament de les zones rurals i l’abandonament de les finques ramaderes i agrícoles.

Ofrena floral i cursa

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat en l’ofrena floral al monòlit en memòria als bombers morts al Mirador dels Ports. Els primers de fer l’entrega, han estat els fills i els familiars de les víctimes, seguits per la comitiva d’autoritats, presidida per Torra i Buch. També han dipositat clavells els companys del cos de bombers, dels agents rurals i ADFS com els del Sistema d’Emergències Mèdiques. Tots ells, han rebut aplaudiments dels assistents.

Uns dos-cents veïns del municipi han participat en una cursa popular en record de les víctimes. La prova ha començat a la zona de la Farinera, on fa deu anys es va instal·lar el centre operatiu de l’incendi.

Pendent de judici

El foc d’Horta de Sant Joan va començar a la nit el 20 de juliol al massís dels Ports i va cremar unes 1.400 hectàrees de massa forestal, 587 de les quals estaven dins l’àrea del parc natural.

La Generalitat va informar durant aquells dies que l’incendi el va ocasionar un llamp caigut el 14 de juliol, però mig any després els Mossos van detenir dues persones com a presumptes autors del sinistre en haver calat foc a la zona quan estava prohibit fer-ho.

La Fiscalia demana per a cadascun d’ells 19 anys de presó. L’Audiència de Tarragona, deu anys després, encara no ha fixat la data d’inici d’aquest judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres