Societat

Salvini permet “contra la seva voluntat” que els menors de l’Open Arms desembarquin

Les autoritats italianes ordenen l’operació perquè els 27 menors no acompanyats toquin terra

L’ONG denuncia que la situació a l’embarcació s’agreuja cada hora i reclama l’evacuació “urgent i immediata” de tots els ocupants

Itàlia ha ordenat aquest dissabte el desembarcament dels 27 menors no acompanyats del vaixell d’ Open Arms després que el ministre de l’Interior del país, Mateo Salvini, ho hagi permès en “contra la seva voluntat”.

A través d’una carta recollida pel diari La Reppublica, Salvini assegura que ho fa perquè li ho ha demanat el primer ministre, Giuseppe Conte. “Contra la meva voluntat i en l’enèsim exemple de la meva lleial col·laboració, disposo que no es posin obstacles a la execució de la seva decisió”, subratlla Salvini en la carta.

“Amb la mateixa sinceritat”, continua, transmet la seva “preocupació” perquè aquesta decisió pugui provocar que s’hagin de “fer càrrec d’uns subjectes de manera tan irreversible com onerosa”.

La policia italiana es troba ja al moll del port de Lampedusa per a l’inici de les operacions de desembarcament des del vaixell de l’ONG espanyola Open Arms, que avui s’ha declarat en estat de necessitat després de més de dues setmanes sense poder desembarcar els migrants.

Conte havia enviat per segona vegada una carta a Salvini urgint-li a permetre desembarcar immediatament els menors, a la qual cosa el líder de la ultradretà Lliga va respondre que en prenia nota, i que malgrat no estar-hi d’acord, “com un altre exemple de col·laboració lleial, prendré mesures perquè no hi hagi obstacles que s’executi aquesta ordre”.

Però Salvini reitera que la seva posició respecte a l’Open Arms no ha canviat i denuncia que “mentre Madrid no mou un múscul, les pressions es multipliquen sobre Itàlia”.

Mentrestant, la Justícia italiana ha ordenat una inspecció mèdica a l’Open Arms per constatar les condicions higienicosanitàries en què es troben els 134 migrants a bord després de més de dues setmanes amuntegades a la coberta.

L’ordre ha estat donada avui per la Fiscalia de la ciutat d’Agrigent (Sicília), que des d’ahir investiga per un presumpte delicte de segrest de persones -contra ningú en concret- i els metges encarregats verificaran especialment l’estat dels menors.

16 dies d’espera

“Després de 16 dies a l’espera d’un port segur on desembarcar, de 6 evacuacions mèdiques i d’haver informat sobre la nostra situació a les autoritats, sense que hàgim obtingut cap resposta, ens trobem en situació de necessitat i ja no podem garantir la seguretat de les 134 persones a bord”, ha indicat avui l’ONG .

El vaixell es troba fondejat al costat de les costes de Lampedusa des de fa dos dies sense que s’hagi autoritzat el desembarcament dels migrants, mentre la tripulació denuncia el deteriorament de la situació a bord.

El fundador d’Open Arms, Òscar Camps , ha llançat aquest dissabte una crida desesperada perquè Itàlia permeti desembarcar els migrants, en no poder garantir la seva seguretat i davant el temor que es produeixi un motí, i ha dit que tant els rescatats com la tripulació estan “segrestats”.

Camps ha apel·lat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè “protegeixi els drets dels ciutadans espanyols que tenen a càrrec seu la seguretat de les persones en un vaixell amb pavelló espanyol que està segrestat en aigües italianes”.

“Ni tan sols a un detingut se’l pot tractar d’aquesta manera, i aquí ens tenen retinguts contra la nostra voluntat un govern europeu que té una resolució judicial sobre la taula que obliga evacuar totes aquestes persones per rebre assistència sanitària”, ha dit Camps amb to contundent.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va instar aquest divendres les autoritats italianes a autoritzar un “desembarcament immediat” dels rescatats pel vaixell.

La situació a l’embarcació s’agreuja cada hora i per això l’organització va demanar aquest divendres a la tarda l’evacuació “urgent i immediata” de tots els ocupants per la situació “crítica” de les “condicions psicofísiques” tant dels adults com dels menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró