Societat

Prop de 150 actes en cinc dies a les Festes del Tura d’Olot

Es recupera el passeig de la Muralla per a concerts

El Firal Petit es consolida com un dels principals espais de la programació

L’Orquesta Mondragón encapçala el cartell musical

Quantitat, sí, però també qualitat. Aquesta és la primera impressió que dona el programa de les Festes del Tura d’Olot del 2019, que ahir es va presentar a la premsa, coincidint amb l’inici de la distribució del llibret a les llars de la ciutat.

Quantitat perquè en cinc dies s’han encabit prop de 150 propostes, i qualitat perquè, junt amb els actes de més valor emotiu per als olotins –com les ballades dels gegants o l’ofrena floral al santuari de la patrona– en el programa figuren les actuacions de bandes del prestigi de l’Orquesta Mondragon (no havien tocat a Olot des del 1986 i ara ho fan amb motiu del 30è aniversari de la Penya AOAPIX), Els Catarres, Mishima, Miquel del Roig i Obeses, per esmentar els noms més coneguts.

De qualitat –humana– també es por qualificar el pregó, que s’ha encarregat al capellà i exmissioner olotí Joan Soler, que lidera projectes solidaris al continent africà.

El dissabte

El Tura 2019 se celebrarà del 6 al 10 de setembre. La jornada que es preveu més intensa és la del dissabte, dia 7, en què trobem els esdeveniments que solen ser més multitudinaris i que, com que és cap de setmana, atrauran molt de públic forà. Hi haurà la Batalla de les Flors, la diada castellera, l’encierru de marrans, el ball del Porc i el Xai, el correfoc i els concerts de la Mondragón i Mishima. A més, el calendari de la 2a B de futbol fa que aquest dia la UE Olot s’enfronti a l’estadi municipal el Lleida Esportiu, un dels equips amb més atractiu de la categoria.

Els escenaris

Després de la remodelació urbanística del passeig d’en Blay, l’any passat es va estrenar el Firal Petit com a escenari de molts actes. El bon rendiment que va donar ha fet que es consolidi en el paper d’espai important del Tura, junt amb la plaça Major. Quant a espais, és destacable també la recuperació del passeig de la Muralla per a concerts. El Firal i la plaça de Campdenmàs completen els escenaris principals de les festes.

El got

El got que es distribueix a les barraques (se n’han fet 36.000 unitats) conté un dibuix que s’encarrega als alumnes de l’Escola Municipal d’Expressió (IME). El disseny d’aquest any és obra de Blai Casanovas i hi surt el cap de lligamosques posant bé un tram de gallarda, enfilat sobre un cavallet.

Nova entitat

Tot i que de manera informal el col·lectiu va néixer el 2015, amb motiu d’aquestes festes s’estrenarà com a entitat la Faràndula Racing Team. De moment s’encarreguen de l’organització del Ball de l’Hora, però es preveu que assumeixin més responsabilitats en el futur.

LA XIFRA

250.000
euros
tenen de pressupost les Festes del Tura d’aquest any.

Per primer cop, un punt lila

Seguint el model ja aplicat en altres ciutats, Olot tindrà per primer cop en les Festes del Tura d’enguany un punt Lila per informar i per atendre les agressions sexistes, sexuals i contra el col·lectiu LGTBI. El servei, que inclou tant l’atenció sanitària inicial com l’acompanyament psicològic, s’oferirà en una vela al Firal Petit, davant el local d’entitats Firal 6, que servirà s’espai de suport. Estarà obert de les 12 de la nit a les 6 de la matinada les quatre nits de les festes. De la seva gestió se n’encarregarà una empresa especialitzada, Medusa, Transformació Social. Vinculada al punt lila s’ha organitzat pel dia 2 de setembre (sala El Torín, 19 h) una xerrada en què uns tècnics explicaran què són aquestes agressions i com actuar quan s’esdevenen. L’acte és obert a tothom, però especialment a professionals que intervenen en casos d’agressió i a les entitats que gestionen les barraques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona