Societat

Els Mossos admeten l’increment de fets delictius però diuen que la situació no és “excepcional”

Els robatoris amb violència i intimidació creixen un 30 % a Barcelona però les detencions pugen un 80 %

La policia catalana tindrà més presència al carrer per millorar la percepció de seguretat

Els Mossos d’Esquadra han admès aquest dimecres que estan preocupats per l’augment d’homicidis i robatoris violents a Barcelona però creuen que la situació no és “ni alarmant ni excepcional”.

Així ho han assegurat fonts del Mossos després d’una reunió entre el director de la policia catalana, Andreu Joan Martínez, amb comandaments del cos, entre els quals el comissari en cap, Eduard Sallent, per avaluar el pla estival d’acció policial a Catalunya i Barcelona.

Segons les dades facilitades pels Mossos, aquest any s’han registrat 12 homicidis a Barcelona fins al mes d’agost, la xifra més alta en el mateix període dels últims anys.

Els robatoris amb violència han augmentat un 30% a la capital catalana, fins als 5.331, quan l’any passat va acabar amb 7.256 denúncies. De fet, només al juliol hi ha hagut 773 robatoris amb violència i intimidació a l’espai públic, quan al mateix mes l’any passat n’hi va haver 675.

Malgrat reconèixer que dades “no són bones”, els Mossos asseguren que la situació ja es comença a controlar. El sotscap de la regió de Barcelona, Ignasi Teixidó, ha volgut posat en valor que hi ha un 80% més de detencions. En total, 1.529 detencions per delictes de robatori amb violència. L’any passat se’n van fer 1.627.

Pel que fa als furts, Teixició ha explicat que n’hi ha hagut un 5% més i que la resposta policial ha comportat un increment del 30% de les detencions. “Aquestes dades ens donen esperances per revertir la situació en breu”, ha afegit Teixidó.

D’altra banda, aquest any s’ha produït un increment de la violència en els robatoris amb força –encara que les lesions han baixat un 3,5 %– i diversos intents de furt han acabat en robatori violent.

A més, s’ha constatat un alt nivell de reincidència en aquest tipus de robatoris violents, fins al punt que a la policia li consta un top 10 que concentra una elevada xifra de denúncies.

De les més de 1.500 detencions per robatoris violents, només 165 han comportat l’ingrés a presó. És per això que la conselleria d’Interior insisteix en demanar canvis legislatius per donar més facilitat als jutges per poder enviar a presó preventiva els arrestats per aquesta mena de delictes, que generen una alta percepció d’inseguretat ciutadana.

Fonts policials han apuntat que la sensació d’inseguretat de la ciutadania i la repercussió mediàtica de determinats fets delictius, que atribueixen a la manca d’activitat política, s’han de contextualitzar per veure que “estan dins la normalitat de les seqüències estadístiques”.

Per contribuir a millorar la percepció de seguretat, els Mossos mantindran el reforç de la unitat d’antiavalots en tasques de seguretat ciutada, que ja s’ha desplegat en les últimes setmanes a llocs especialment sensibles, com el Port Olímpic, la Mina o Ciutat Vella, per intensificar el control de l’espai públic i tenir més visibilitat al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona