la crònica

La Galera llueix l'art de la terrissa

Terrissa i ceràmica de tots els colors i totes les formes. Això és el que durant el cap de setmana va oferir la 17a edició de la Fira de la Terrissa de la Galera. Els carrers d'aquest municipi del Montsià es van convertir en un aparador de tot el que pot donar de si l'art de la terrissa i la ceràmica. Estris de cuina, elements de decoració i peces de bijuteria van atreure, com cada any, milers de visitants d'arreu de Catalunya. En aquest sentit, la fira, amb gairebé una setantena d'expositors, ja està més que consolidada. L'edició d'enguany, a més, va servir per continuar amb una iniciativa d'èxit incorporada l'any passat, tenir un convidat d'honor. En aquesta ocasió es va convidar l'Estat francès, i els terrissers representants van mostrar peces molt treballades i d'alta qualitat.

Però darrere de l'espectacle de l'art terrissaire, que any rere any mostra la fira, hi ha un grup d'artesans que cada vegada és més reduït. Joan Cortiella és l'únic terrissaire de la Galera i de la comarca del Montsià, i explica que és «molt complicat» que el negoci de la terrissa tradicional sigui rendible. Ell, que recorda amb nostàlgia quan, ara fa molts anys, hi havia cinc famílies al poble que s'hi dedicaven, ho compagina amb l'agricultura: «Al final, van haver de buscar una altra cosa, i el meu avi va ser l'únic que va continuar, tot combinant la terrissa amb la terra.»

Ara, Cortiella veu molt negre el futur de la terrissa tradicional. « Cal separar-ho de la ceràmica artística, i estaria bé que es tractés com un tema cultural i no industrial, ja que cada peça que s'elabora té la seua història», comenta. Tot i això, una de les activitats de més èxit de la fira sempre és la demostració al torn, a càrrec de diversos terrissaires. «Són demostracions que no es veuen enlloc, i agraden molt, sobretot als més petits, ja que els sembla que facis màgia», opina Cortiella. Potser entre els xiquets i xiquetes que queden bocabadats contemplant les infinites formes que adopta el fang, es trobi el futur d'aquest art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona

1,7 milions per estudiar la genètica de les malalties mentals

Reus
estats units

El TS dels EUA avala que es prohibeixi als maltractadors tenir armes

barcelona