Societat

El drac de Banyoles aporta fantasia a la Fira Medieval Aloja

L’última figura recuperada del bestiari local s’exhibeix al costat de falcons i cavallers

Recreen l’entrada de l’abat

L’onzena edició de la Fira Medieval Fantàstica Aloja de Banyoles ha tingut un nou protagonista: el drac. El personatge de fantasia de la ciutat de l’estany és, des de l’octubre de l’any passat, l’última figura incorporada a la faràndula local. I, per primer cop, la bèstia s’exhibeix al Museu Arqueològic durant el cap de setmana de la fira.

Aloja és el nom de fada d’aigua que apareix en llegendes. Aquest any la fada i el drac conviuen en les exhibicions de falcons, les cercaviles i la recreació de combats entre cavallers amb l’antiga muralla medieval com a centre neuràlgic. El drac –de color verd, groc i blanc– és una figura dissenyada i elaborada a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot (Easdo).

L’etnopoeta Àngel Vergés recorda que el drac apareixia en “llegendes recollides per mossèn Constants i Pere Alsius”. Vergés explica que a Banyoles clubs esportius com ara el Club Handbol i el Club Esportiu han incorporat la figura del drac a la seva imatge corporativa.

Des de 1614

El drac, de fibra de vidre, pesa 80 quilos i fa més de 2,8 metres de llargada. “Del drac hi ha constància que ja sortia en la processó del Corpus de 1614, amb totes les confraries. Però fa 200 anys va desaparèixer i vam proposar de recuperar-lo”, explica Guerau Palmada, historiador de l’art i participant actiu en la recuperació de la figura. Molts nens i joves es feien ahir fotografies amb el drac. “És una figura noble i que no té connotacions agressives”, diu Palmada.

Palmada i Vergés exposaran avui tots els detalls de la recuperació del drac al mateix museu. Al matí, a les onze, Palmada parlarà de Les antigues festes de Banyoles i el drac de Banyoles. Al migdia, a les dotze, Vergés parlarà de tradicions i autors a El drac: versions, autors i orígens d’una tradició banyolina.

Una altra de les novetats de l’onzena edició de la fira és l’espectacle itinerant L’entrada de l’abat de Banyoles, que reprodueix la cerimònia medieval d’entrada a la vila d’un nou abat del monestir de Sant Esteve, en què també va participar ahir a la tarda la regidora de Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, Anna Tarafa. També hi va haver contacontes i espectacles amb llegendes i rumbes del cavaller Sant Mer.

LA FRASE

La figura del drac ja apareixia en la processó de Corpus de 1614, però havia desaparegut
Guerau Palmada
HISTORIADOR DE L’ART I IMPULSOR DE LA RECUPERACIÓ DEL DRAC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós