Societat

Es manté l’alerta pel temporal de pluges, vent i mala mar, especialment al Ripollès i la Garrotxa

S’esperen acumulacions de 100 litres per metre quadrat de manera generalitzada

Protecció Civil recomana evitar desplaçaments innecessaris

Protecció Civil manté l’alerta pel temporal de pluges, vent i mala mar que ja està afectant Catalunya. S’esperen acumulacions de 100 litres per metre quadrat i localment es podran superar els 200, especialment al Ripollès i la Garrotxa.

Es preveu el creixement del cabal dels rius, amb especial atenció a les conques del Muga, Fluvià, Ter, Llobregat i al marge esquerre del Segre (Ondara, Sió i Corb). En menor grau també al Besòs, Congost i Mogent.

A les zones urbanes es poden produir inundacions a carrers i acumulacions d’aigua a baixos i soterranis. Es preveuen onades que poden superar els 4 metres.

Protecció Civil demana a la ciutadania que avanci el retorn en vehicle aquesta tarda i que limiti al màxim la mobilitat de matinada.

També ha demanat als municipis afectats que prenguin mesures com la senyalització dels punts inundables i el tancament d’accessos a zones properes a rius, rieres i passejos marítims.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que la llevantada avanci de mar a terra i de sud-est a nord-oest, escombrant el país en diferents tongades de precipitacions. Les fortes pluges aniran acompanyades de ventades que al litoral i prelitoral poden superar els 70 quilòmetres per hora i en cotes altes de l’interior els 90.

També hi haurà fort temporal marítim de Llevant que pot causar danys al front marítim, especialment a la costa central i Costa Brava, dificultant que els rius aboquin tota l’aigua recollida al mar.

Pel que fa a les conques internes i la de l’Ebre, han informat que no es preveuen creixements sobtats dels rius més grans, sinó un creixement sostingut que pot provocar inundacions, sobretot a les zones planes quan recullin tot l’acumulat, i especialment durant la propera nit i primeres hores de dimecres.

Pel que fa a rieres i petits afluents de tot el litoral i prelitoral, sí que es poden produir crescudes sobtades en el moment de màxima intensitat de precipitació. A Terres de l’Ebre, els barrancs de la zona de Tortosa poden patir aquest fenomen també.

Aquest matí s’ha reunit el Comitè tècnic del pla INUNCAT a la seu del Departament d’Interior. Protecció Civil aconsella no aparcar el vehicle en zones inundables ni torrents secs, i no intentar travessar-hi ni a peu ni amb el vehicle.

Es demana també fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges.

Es demana a la ciutadania que en la mesura del possible avanci aquesta tarda i vespre el retorn en vehicle per evitar les hores en què el front serà més intens i que es limiti al màxim la mobilitat de matinada, evitant especialment els moviments per la xarxa secundària, on la proximitat de rieres i rius pot provocar la inundació de calçades.

Per part de Renfe, l’operador ferroviari preveu especial reforç i vigilància en les línies R1 i R16 pels efectes que les fortes ratxes de vent puguin tenir en el transport. Ferrocarrils de la Generalitat FGC i Adif també reforcen els seus dispositius de vigilància i seguiment.

Des de la sala CECAT de Protecció Civil s’estarà en contacte permanent amb els operadors ferroviaris, de carreteres i autopistes per preveure les possibles afectacions i prendre mesures abans que es produeixin.

Al seu torn, els Bombers de la Generalitat han reforçat els efectius dels parcs de totes les regions per si cal atendre un gran nombre d’incidències.

Dimecres a primera hora del matí es preveu una situació complicada a la carretera per l’acumulació d’aigua que es pot trobar a les carreteres, sobretot al quadrant nord-est de Catalunya. En cap cas travesseu zones inundades amb acumulacions d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona