Societat

Primer pas per allargar el bus urbà de TMG a Girona 15 anys

El ple va aprovar ahir inicialment que el servei continuï sent de gestió directa a través d’aquesta societat municipal

També es va donar llum verd a una moció per incentivar l’ús de la bicicleta

El ple municipal de Girona va aprovar ahir l’inici del procés per allargar 15 anys la gestió directa del servei de bus urbà i de bicicleta pública a través de la societat municipal TMG (Transports Municipals del Gironès). En concret, fins a l’any 2034. La proposta de l’equip de govern, després de rebre les conclusions d’un estudi encarregat l’any passat, va rebre el suport de Guanyem, que va destacar la necessitat de lligar-ho amb el pla de la mobilitat que s’ha de començar a debatre aviat, i d’ERC, que va subratllar la necessitat de renovar la flota, els horaris, les freqüències i les línies. El PSC, que va considerar que el projecte desprenia “una falta d’ambició preocupació”, i Ciutadans, que va opinar que la durada era massa llarga i seria més apropiat fer-ho per 10 anys, es van abstenir.

TMG es va crear a finals del 1988 per un període de 30 anys. El desembre passat es va decidir ampliar la durada un any per poder analitzar quina era la millor manera de continuar el servei, i la conclusió ha estat que el model ja era l’adequat. Des de l’equip de govern es remarca que els últims deu anys l’ús del bus urbà ha crescut un 54%. TMG també s’encarrega de la Girocleta, des de la seva creació, el 2009.

Bicicleta i clima

El ple va aprovar per unanimitat una moció d’ERC per fomentar l’ús de la bicicleta, que inclou mesures com ara l’ampliació d’aparcaments de bicicletes en les zones amb més saturació, la creació d’un banc municipal de bicis solidàries, el reforç dels controls i sancions als vehicles aturats que envaeixin carrils bici, i la revisió de les deficiències com ara carrils bici amb obstacles o desdibuixats. El text aprovat també preveu la instal·lació abans de mig any d’un aparcament a prop de la Renfe i estudiar la incorporació de bicicletes elèctriques a la Girocleta.

D’altra banda, al ple es va llegir una declaració institucional, d’acord amb tots els grups, en què s’aprovava la declaració d’estat d’emergència climàtica, seguint una petició de 16 entitats ecosocials de la ciutat. Tant l’Associació de Naturalistes de Girona com Rebel·lió o Extinció van celebrar ahir mateix la decisió.

Altres mocions

El ple també va donar suport per unanimitat a una moció de Guanyem per una ciutat lliure de sexisme, que inclou un pla pilot per incorporar la lluita contra les violències masclistes a les aules. També es va aprovar, amb l’abstenció del govern i ERC, la moció del PSC sobre la renda garantida de ciutadania. En canvi, Ciutadans es va quedar sol demanant responsabilitat “als causants dels desperfectes al mobiliari urbà i la via pública” en les protestes contra la sentència del procés. La resta de grups van acusar-los de buscar el conflicte. El PSC es va abstenir –perquè va dir que “tampoc volia blanquejar la violència de cap col·lectiu”– i els grups sobiranistes van votar-hi en contra. Una altra moció de Cs, per la defensa de la igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis en l’accés a la pensió de viduïtat, es va aprovar amb els seus dos únics vots a favor i l’abstenció de la resta.

D’altra banda, el ple va desestimar un recurs dels treballadors municipals en desacord amb la nova relació de llocs de treball aprovada al maig, després que el govern es comprometés a estudiar cas per cas amb els representants dels treballadors.

Madrenas, “satisfeta però disgustada” per les Fires

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va fer balanç públic de les Fires a petició de diversos grups municipals. Dies després que el regidor responsable, Carles Ribas, ja en fes balanç, Madrenas va reiterar que estaven “satisfets” de com s’havien desenvolupat els actes, però també “profundament disgustats” per haver hagut de suspendre els concerts de la Copa i les barraques. L’alcaldessa va subratllar que creu que “la manera com es van fer les coses va ser la correcta”, però va fer autocrítica pel fet que “potser” no es va “saber explicar bé”. Va voler remarcar un cop més que mai es va voler criminalitzar el jovent i que tampoc mai no ha estat en qüestió la continuïtat de les barraques l’any que ve. “Això són ganes d’intoxicar. Ni ho hem dit mai, ni ho hem insinuat ni se’ns ha passat pel cap. No és la intenció d’aquest govern modificar res”, va afirmar. Sí que va indicar, però, la possibilitat de mantenir els concerts infantils al parc del Migdia. “Ha estat un èxit extraordinari i molta gent ens ho ha demanat. Em sembla una bona opció perquè la gent podia seure a terra i hi estaven millor”, va assenyalar.

En canvi, va admetre que la decisió de moure els mercats d’artesans i d’alimentació a la Copa no havia funcionat. “En un primer moment, amb els mateixos paradistes, vam creure que podia ser una bona opció, però no, el lloc no era l’adequat sobretot per la pols”‘, va reconèixer Madrenas, que va lamentar que a causa del canvi d’espai als paradistes no els hagi anat tan bé com altres anys, tot i que en aquesta edició ha plogut poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró