Societat

Investigadors de l’IRB determinen per primera vegada les alteracions genètiques causades per les quimioteràpies

Malgrat l’efectivitat dels tractaments, algunes teràpies provoquen mutacions a llarg termini

Investigadors de l’ Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) han caracteritzat per primera vegada alteracions genètiques causades per sis teràpies que habitualment s’utilitzen per al tractament del càncer, cinc basades en fàrmacs quimioteràpics i una en radioteràpia.

La major part d’aquests tractaments danyen l’ADN de les cèl·lules canceroses per destruir-les però també poden perjudicar les cèl·lules sanes del pacient i per tant, generar efectes secundaris.

Estudiar les mutacions produïdes per les quimioteràpies a l’ADN de les cèl·lules dels pacients és un primer pas per comprendre la relació d’aquestes mutacions amb els efectes secundaris d’aquestes teràpies a llarg termini.

Els investigadors van obtenir la seqüència dels genomes de tumors metastàtics de més de 3.500 pacients i la informació dels tractaments que van rebre.

Amb mètodes bioinformàtics, el grup liderat per Núria López-Bigas , ha pogut identificar un patró concret en les mutacions de les cèl·lules dels pacients tractats, és a dir, una “empremta mutacional” de les teràpies.

Un cop identificada aquesta “empremta” es poden quantificar les mutacions produïdes per cada quimioteràpia a l’ADN dels pacients, així com les que han estat produïdes per combinacions de tractaments, tal com explica López-Bigas.

Els investigadors han comparat aquesta mesura amb les alteracions genètiques degudes a processos endògens naturals de les cèl·lules i han calculat que, durant el temps del tractament, algunes d’aquestes quimioteràpies causen alteracions a l’ADN a un ritme d’entre cent i mil vegades més ràpid el que s’espera d’una cèl·lula.

Segons els científics, aquest coneixement permetrà optimitzar els tractaments contra el càncer i maximitzar els efectes beneficiosos de les quimioteràpies mitjançant la destrucció de les cèl·lules tumorals.

També es podrà minimitzar la quantitat de mutacions induïdes en les cèl·lules sanes dels pacients, una situació que es podria aconseguir amb una “combinació equilibrada” entre les dosis i la durada dels tractaments.

La investigació ha estat possible gràcies als pacients i als seus familiars que van consentir utilitzar les mostres dels tumors per a la investigació científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES