Societat

Front comú per dignificar el model d’entrega d’aliments

El Banc dels Aliments, Càritas i Creu Roja aposten per noves fórmules que ajudin els beneficiaris a a sortir de la pobresa

Plantegen iniciatives com ara una botiga de reaprofitament oberta al ciutadà

La pobresa crònica amaga la xifra demolidora dels milers de persones que no tenen prou recursos a final de mes per alimentar-se. Les tres entitats que lideren la gestió i l’accés social dels aliments, Càritas, Banc dels Aliments i Creu Roja, calculen que atenen unes 300.000 persones a l’any per cobrir una necessitat bàsica per a moltes persones en risc d’exclusió social. Les demandes i necessitats no paren de créixer i les entitats coincideixen que el model actual és ineficaç per ajudar els més vulnerables a sortir de la pobresa, perquè el sistema de distribució no trenca amb la dependència dels usuaris.

“Volem fer evolucionar el model actual per donar més eines. Sols no ens en sortirem, ens calen l’administració, les empreses i les entitats”, assumia el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, que detallava les primeres accions que ja s’han aplicat per dignificar els espais i la distribució dels aliments. Els beneficiaris poden fer servir punts, vals de compra o targetes moneder que els serveixen per gastar els ajuts en el que decideixen menjar, per “empoderar” els usuaris. La voluntat, però, es fer un pas més i continuar provant iniciatives que funcionen en altres països, com ara Dinamarca, on hi ha botigues de reaprofitament de menjar obertes als ciutadans amb productes a un cost més econòmic. Lluitar contra el malbaratament alimentari és un dels reptes que s’han fixat les entitats i que serviran per crear ocupació de col·lectius en risc d’exclusió, gràcies a la transformació o la venda d’aquests aliments que acabarien llençats. El director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, explicava com s’està treballant amb Mercabarna per donar una sortida més “estable i sostinguda” als excedents i reaprofitar aliments. Un exemple que es podria ampliar a d’altres mercats, tot i que el handicap de la distribució i la logística, segons va reconèixer Fatjó-Vilàs.

Les tres entitats s’han aplegat en una estratègia conjunta per transformar el model i l’accés social dels aliments. El document que van presentar ahir, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, apunta aspectes a millorar tant en l’abastiment i la gestió dels aliments com l’atenció dels beneficiaris que depenen d’aquests sistema d’ajuts.

Una de les febleses que s’hi apunten és el sistema d’acreditació per accedir als aliments. “S’han de poder compartir les bases de dades perquè no pot ser que hagin de repetir deu cops les seves misèries per un paquet d’arròs” lamentava el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist qui va reclamar un cop més la renda garantida com a eina per arribar als més vulnerables. El voluntariat i les empreses cada cop més compromeses és un dels aspectes positius.

El treball de camp que s’ha fet a entitats i experts i empreses del sector alimentari públic proposa un servei unificat i públic per fer el seguiment de la vulnerabilitat alimentària que “no ha format part de l’agenda política”. Els responsables de les tres institucions van coincidir que cal implicar la ciutadania i els polítics per combatre la pobresa a curt i llarg termini. Van advertir que han fet el primer pas, però que no poden anar sols.

LA XIFRA

300.000
són les persones que a Catalunya necessiten ajuda alimentària per arribar a final de mes.

LES FRASES

Sols no ens en sortirem, ens calen l’administració, les empreses i les entitats socials del territori
Salvador Busquets
director de càritas diocesana de barcelona
S’han de compartir les dades perquè no hagin de repetir deu cops les misèries per un paquet d’arròs
Enric Morist
coordinador de creu roja a catalunya
Estem fent una crida a la ciutadania i als polítics perquè no podem permetre les xifres de pobresa
Lluís Fatjó-Vilas
director del banc dels aliments de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell