Societat

Ja està controlat l’incendi en una empresa de Montornès del Vallès

Part del producte inflamable arriba al Besòs i troben peixos morts a diversos trams del riu

Ecologistes en Acció demana que la Fiscalia investigui el “delicte sobre el medi ambient” de l’incendi de Montornès

Els Bombers han donat per controlat aquest dimecres al vespre l’incendi que crema des de primer hora del matí en una indústria de Montornès del Vallès. El succés ha obligat a evacuar 119 empreses i confinar el veïnat dels municipis propers.

L’incendi s’ha declarat poc abans de les vuit del matí en una nau de l’empresa Ditecsa Centre Derpin, ubicada al Polígon industrial Can Bosquerons de Montornès, que es dedica al reciclatge de dissolvents i residus industrials. El foc ha assolit unes grans proporcions i ha generat una enorme columna de fum, motiu pel qual Protecció Civil ha activat el l’Alerta del Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) i ha recomanat el confinament de la població a Montornès, Montmeló, Martorelles i Vilanova del Vallès.

Fins a 31 dotacions i una setantena d’efectius dels Bombers s’han mobilitzat per contenir l’incendi, que han donat per estabilitzat cap a tres quarts de quatre de la tarda, un cop han pogut sufocar el foc als dos dipòsits que cremaven i també han pogut segellar la fuita d’un tercer. Cap a les set de la tarda han donat per controlat el sinistre en constatar que no hi ha hagut represes.

El confinament de persones s’ha aixecat totalment després de l’estabilització del foc i les restriccions a dins el polígon només afecten el carrer de l’empresa afectada. Només hi ha hagut dues persones ateses i que han estat donades d’alta al mateix moment, segons han informat els Bombers.

L’incendi ha calcinat per complet vuit dipòsits de dissolvent de 22.000 litres i dos més de 35.000 litres, a banda dels reactors i la planta d’oficines. L’empresa afectada ja ha iniciat les tasques per retirar i transvasar en dipòsits els dissolvents i netejar els residus.

Els Mossos d’Esquadra han anunciat l’obertura d’una investigació per esclarir les circumstàncies de l’incendi. Efectius de la policia científica especialitzats en incendis estructurals s’han fet càrrec de la inspecció ocular del l’escenari del sinistre.

Contaminació del riu

El foc ha afectat també el Besòs. Una part del producte inflamable ha arribat al riu arrossegat per l’aigua utilitzada per extingir el foc, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Les primeres inspeccions per determinar l’impacte d’aquesta filtració en el medi ambient han trobat exemplars de peixos morts en alguns trams del riu.

Ecologistes en Acció i Mollet pel Futur han demanat que la Fiscalia investigui el “delicte sobre el medi ambient” de l’incendi de Montornès del Vallès.

Els grups ecologistes han advertit que el succés ha comportat l’emissió de “quantitats ingents de contaminants nocius per a la salut” i un abocament sobre l’aigua del riu Besòs “amb greus afectacions” sobre la biodiversitat “que tants anys d’esforços i costos econòmics han comportat”.

Les entitats alerten que els efectes de l’incendi sobre la salut de les persones i sobre la biodiversitat del Besòs han estat “molt greus” i exigeixen a les administracions competents que “prenguin les mesures necessàries” per “recuperar” el bon estat atmosfèric i la qualitat del riu.

Ecologistes en Acció ha recordat que “ja fa anys” va alertar del “perill” de la planta de tractament de residus perillosos que ha cremat, i ha subratllat que “conjuntament amb altres empreses químiques” de la conca del Besòs conformen “focus d’emissió de contaminació atmosfèrica”, concretament de “compostos orgànics volàtils”. També ha citat un informe de la UPC i un altre de l’Institut Català d’Oncologia que demostraven que diversos d’aquests compostos “superaven els llindars” establerts per la llei i tenien efectes “greus” per a la salut de les persones.

Incendi “evitable”

L’entitat ha indicat que l’octubre passat es va informar que tres empreses de Montornès havien estat “expedientades” i ha lamentat que, tot i això, “les diverses administracions no van prendre les mesures suficients”. Al seu parer, l’incendi d’aquest dimecres “molt probablement es podia haver evitat”.

De la seva banda, el sindicat CCOO ha considerat que l’incendi a l’empresa Derpin constata que els protocols i plans de seguretat de la planta “han fallat” i això ha provocat que l’activitat productiva de la zona “s’hagi vist afectada” i “s’hagi posat en risc també a la ciutadania”.

El sindicat ha demanat a la Generalitat i les administracions implicades una mesa de seguiment per “aclarir” les causes de l’incendi i garantir que els treballadors de la zona “no es vegin perjudicats per aquest greu accident”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona