Societat

El govern de Colau vol duplicar les finques protegides de la Vila de Gràcia perquè passin de 564 a 1.021

S’aprova inicialment una revisió del catàleg patrimonial que incorpora elements com les casetes del carrer Encarnació

El govern d’Ada Colau vol duplicar les finques protegides de la Vila de Gràcia, controlar qualsevol enderroc al nucli antic i obligar a conservar els patis i jardins. Això és el que preveu la revisió del Pla especial de protecció del patrimoni històric i artístic dels barris tradicionals de la Vila de Gràcia, que aprova inicialment la Comissió de Govern aquest dijous. La revisió del catàleg patrimonial implicaria passar de 564 finques considerades com a protegides fins a 1.021, incorporant nous elements com les casetes del carrer Encarnació. Segons ha avançat la segona tinenta d’alcaldia, Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, comencen per Gràcia però volen continuar revisant altres districtes com Ciutat Vella.

En paral·lel, el consistori també ha licitat la redacció d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per revitalitzar els barris de Gràcia i ordenar els usos i activitats actuals. Per poder elaborar aquest document, l’ajuntament ha fet una nova suspensió -d’un any de durada- de llicències d’obra nova i comunicats d’enderrocs als sòls ocupats pels teixits històrics tradicionals de la Vila.

Revisió del catàleg patrimonial

Segons el govern municipal, cal una revisió per garantir que es conserva i es manté el caràcter identitari i les especificitats del casc antic de Gràcia, ja que el Pla General Metropolità del 1976 va tractar el nucli històric de Gràcia sense cap previsió de protecció específica.

“El que vam comprovar fa un any és que el planejament vigent no era prou per protegir la memòria del districte”, ha explicat Janet Sanz. Per això ara el consistori vol modificar-lo i alhora tirar endavant amb la tramitació de la revisió del Pla Especial de Millora, Protecció i Reforma Interior de la Vila -el catàleg-.

“L’objectiu és incorporar en el catàleg de la ciutat aquesta idea de protecció de barris i manteniment de la història”, ha dit Sanz. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia ha celebrat l’aprovació inicial de la revisió perquè el nou catàleg incorpori en l’urbanisme elements com “el teixit comercial, els entorns naturals o la memòria històrica dels veïns”.

Nous elements protegits

Concretament, s’afegeixen 25 finques individuals i entren al catàleg 10 nous conjunts, com el de les casetes del carrer de l’Encarnació o el conjunt de dalt del carrer Verdi. Entre els deu conjunts que s’incorporen destaca com a novetat l’anomenat ’conjunt de protecció de la Vila de Gràcia’, un àmbit que concentra la major part del teixit històric del nucli antic de Gràcia -recorre la Via Augusta, l’avinguda Riera de Cassoles, la Travessera de Dalt, els carrers Escorial, Bailén i Còrsega i l’avinguda Diagonal-. En formen part prop de 400 edificis que es van construir abans del 1933.

En total, les parcel·les protegides (entre finques individuals i els 10 nous conjunts) passen de 564 a 1.021. Tots els nous elements es categoritzen amb la C, fet que comporta que si s’hi fan intervencions, les finques hauran de mantenir la volumetria original i, si n’hi ha, els jardins que l’envolten.

A banda, s’obliga a conservar els patis i jardins de les finques de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca, els Penitents, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, tant els públics com els privats.

“El patrimoni, el verd i l’habitatge han de ser les tres claus que ens permetin tenir la identitat arquitectònica del barri, el verd que necessitem però també la gent que hi viu”, ha dit Eloi Badia, regidor de Transició Ecològica i del districte de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA