Societat

S’inicia el pla pilot per posar fi als talls a la Font de la Pólvora

Comencen les obres per instal·lar, a fora dels edificis del carrer Mimosa de Girona, uns armaris amb els fusibles de cada finca

Saltarà el subministrament al bloc on hi hagi sobrecàrrega, sense afectar la resta

“L’actuació que s’està començant em sembla bé. Ja fa anys que s’hauria hagut de dur a terme.” És l’opinió d’un veí que viu als baixos de l’edifici número 1 del carrer Mimosa, del barri de la Font de la Pólvora de Girona, que des de casa seva observava ahir com avançaven unes obres que dos operaris de l’empresa Comsa feien just davant del bloc del costat. Aquestes tasques formen part d’un pla pilot que té com a objectiu posar fi als talls de llum que es produeixen de manera periòdica en aquest sector de la ciutat. És una proposta que va ser acordada entre l’Ajuntament i la companyia elèctrica Endesa, i ja en el ple de dilluns es va anunciar que els treballs s’engegarien aquesta setmana. La novetat és que a la via pública hi haurà instal·lada una caixa de fusibles corresponent a cada edifici, de manera que si hi ha una sobrecàrrega a la xarxa del bloc només saltarà la llum d’aquell en concret. El subministrament serà independent d’una finca a l’altra i això evitarà la problemàtica que s’està produint ara. I és que, quan marxi la llum d’un edifici (a causa, a vegades, del frau elèctric), no hi haurà afectació a la línia principal i s’evitarà que també quedi a les fosques el carrer o, fins i tot, un sector sencer del barri.

15.000 euros d’inversió

Els dos operaris de Comsa van foradar ahir un tros de vorera del davant del número 3 del carrer Mimosa i en van rebaixar el paviment. Era el pas previ per col·locar-hi l’armari metàl·lic on hi haurà els fusibles de tot el bloc, ja que es va decidir que els comptadors continuarien dins l’escala. L’operació es repetirà fins a vuit vegades, una per a cada edifici del carrer Mimosa (l’actuació va arrencar ahir a la banda esquerra d’aquesta via, venint de l’avinguda de la Font de la Pólvora).

En declaracions a l’ACN, el cap d’explotació d’Endesa a Girona, Javier Céspedes, subratlla que, en definitiva, es tracta de “dotar la xarxa de més sistemes de protecció”. I, en síntesi, fa un símil amb el que passa dins un habitatge: “De la mateixa manera que en una casa hi ha diferencials i interruptors que eviten que salti tota la llum de cop, això serà més o menys el mateix, però a gran escala.” Així, cada cop que en un edifici se superi amb excés el consum i la potència contractada, els fusibles desconnectaran el bloc de la xarxa elèctrica. A més, per evitar que es facin connexions fraudulentes des dels armaris exteriors, els tècnics d’Endesa els revisaran de manera periòdica.

L’obra, que assumeix Endesa, costarà uns 15.000 euros i es preveu que estigui enllestida abans de Nadal. Céspedes posa en relleu que, una vegada la sectorització del consum elèctric sigui un fet, en dues o tres setmanes es podrien tenir resultats de si funciona. I si el sistema és efectiu, s’hauria d’estendre a la resta del barri.

“La xarxa és obsoleta”

La Plataforma per la Dignitat de la Font de la Pólvora està d’acord amb la solució. “Si serveix perquè tinguem llum ens sembla bé, ja que ens oposem al blindatge dels comptadors”, diu Marta Zambudio, una de les portaveus. L’entitat, però, creu que aquesta mesura per ara queda curta. Reclamen que s’estengui com més aviat millor a la resta del barri i insisteixen que al darrere dels talls de llum hi ha una xarxa elèctrica “obsoleta”. “Seguim esperant els informes en què se’ns verifiqui que està en condicions, perquè de moment el que sabem és que és vella i se sobreescalfa.”

“La xarxa elèctrica data dels anys seixanta o setanta i des d’aleshores no s’hi ha fet res”, sosté una altra membre de la plataforma veïnal, Carmen Jiménez. L’entitat, a més, s’oposa al fet que els presidents o presidentes de les comunitats hagin de guardar les claus dels armaris de fusibles i demanen que es custodiïn al centre cívic. “No creiem que el president hagi de tenir aquesta responsabilitat, qui ho ha de fer són les administracions, i no els veïns.”

Céspedes afirma, en canvi, que la causa dels talls elèctrics són “les sobrecàrregues” derivades del frau “i no les avaries”; i hi afegeix que la xarxa del barri està “suficientment dimensionada”: “De tota la capacitat que té, actualment només se n’utilitza entre el 40 i el 50% i, per tant, no està saturada.”

LES FRASES

La xarxa del barri està suficientment dimensionada. Només s’usa entre el 40 i 50% de la seva capacitat
Javier Céspedes
cap d’Explotació d’Endesa a Girona
Demanem que les claus dels armaris dels fusibles no les hagin de custodiar els presidents de les comunitats
Carmen Jiménez
membre de la plataforma per la dignitat de la font de la pólvora


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona