Societat

Pobresa

El dinar de Nadal amb els més pobres

Un dinar per compartir

El dia de Nadal diverses entitats de l’Església organitzen àpats perquè les persones més pobres, que viuen al carrer, soles o en situació molt precària, puguin estar acompanyades

1.300 persones tindran la taula parada a la basílica dels Sants Just i Pastor

La parròquia del Pilar i les germanes de Teresa de Calcuta també fan dinar

“És un dinar de Nadal en família perquè els pobres són la nostra família”, diuen a Sant Egidi

Si algun dia de l’any el dinar és especialment significatiu, aquest és el del dia de Nadal. El 25 de desembre és el dia que indiscutiblement les famílies es troben al voltant d’una taula encara que potser la resta de l’any no es vegin gaire o gens. Però què passa amb la gent que no té família? O que en té però no hi té cap tipus de contacte? Què passa amb la gent que viu en centres tutelats, en residències o, directament, al carrer? Gent pobra i que veiem però a la qual no mirem. Aquestes persones també fan el dinar de Nadal.

Fa moltíssims anys que la Comunitat de Sant’Egidio, que va fundar Andrea Riccardi i que a Catalunya té la seva seu principal a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona, fa el dinar de Nadal amb els pobres de la ciutat. Aquesta basílica, la més antiga de Barcelona, es vesteix de gala, retira tots els bancs, hi posa taules ben parades i convida els pobres que durant tot l’any han estat en contacte amb l’entitat. “Aquest any a Sants Just i Pastor pararem la taula per a 1.300 persones”, explica Jaume Castro, el responsable d’aquesta comunitat a Catalunya. A part de la basílica del centre de Barcelona, Sant’Egidio també farà un dinar de Nadal en una església de Sants, a Manresa i a Tarragona. En total, es pararà taula per a més de 2.000 persones.

“És un dinar de Nadal en família, perquè nosaltres estem en contacte permanent amb els pobres. Ells són la nostra família”, diu Castro, que recorda que les taules s’engalanen per a l’ocasió, cada persona que hi va a dinar té el seu lloc reservat i un petit regal. 400 dels pobres que dinaran amb Sant’Egidio viuen al carrer o en una situació de pobresa extrema, però també hi ha refugiats, sobretot sirians, que han arribat a Barcelona fugint de la guerra, i aquesta entitat els ajuda. “Però aquest any una cosa que vull destacar és que hi ha molta gent gran, molts avis pobres que no tenen ningú i estan sols. Aquesta és una de les xacres de la nostra societat.” Aquest gran dinar de la família de Sant’Egidio mobilitza 800 voluntaris, entre els que serviran el dinar, els que el faran o l’aniran a buscar a restaurants i hotels col·laboradors, els que han comprat i embolicat els regals... “El nostre dinar de Nadal és la imatge de la ciutat fraterna, la ciutat com voldríem que fos”, diu Castro, que recorda què diu el papa: “Qui serveix i qui és servit es confon amb l’abraçada de l’amistat.”

Hospital de Campanya

A l’església de Santa Anna, que des de fa uns anys obre les portes cada dia per donar aixopluc als més pobres d’entre els pobres, no es podrà fer dinar de Nadal com van fer l’any passat. “No hi ha prou voluntaris”, explica en Xavier Morlans, un dels responsables de l’Hospital de Campanya d’aquesta cèntrica parròquia de Barcelona. No tenen la infraestructura de Sant’Egidio. “Aquí no sabem qui pot arribar a venir, perquè el dia a dia ens trobem gent coneguda però molta gent nova, que viu al carrer”, explica. Morlans manté, però, que les persones sense llar que per Nadal s’acostin a la porta de Santa Anna podran dinar amb la monja Viqui Molins, la impulsora del servei d’atenció en aquesta església, que els atendrà a la seva petita comunitat del Raval. El que sí que es va fer a Santa Anna, diumenge passat, dia 22, va ser que famílies amb els seus fills van anar a l’església amb menjar i van compartir -lo amb els més pobres.

Les Germanetes Missioneres de la Caritat, les religioses fundades per la Mare Teresa de Calcuta, també faran un dinar especial per Nadal. Tenen un menjador social des del 2003 a la parròquia de Sant Agustí, al Raval, on van diàriament entre 340 i 400 persones. Finalment també farà àpat de Nadal el menjador social Emmaús, a la parròquia del Pilar, a l’Eixample, que atén diàriament un centenar de persones, gent gran amb escàs suport social i famílies amb menors a càrrec en risc d’exclusió. Tot i que el menjador va néixer amb l’objectiu d’atendre gent gran, un col·lectiu en què la pobresa és molt silenciosa, el menjador social Emmaús també prepara menús per a famílies amb menors a càrrec, col·lectiu castigat i vulnerable, també al centre de la ciutat.

1.300
persones
tindran avui la taula parada a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona. Sant Egidi, entre aquest dinar, el que fa a Sants, a Tarragona i a Manresa, atendrà avui 2.000 persones; 400 més aniran a les germanes de Teresa de Calcuta, a la parròquia de Sant Agustí, i un centenar dinaran al menjador Emmmaús, a la parròquia del Pilar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona