Societat

Societat

Canviar el món

La Federació Catalana d’ONG, la Fede, compleix 30 anys veient com les demandes i les desigualtats socials no paren de créixer

Les acampades del 1994 per reclamar el 0,7% i les mobilitzacions per condonar el deute extern van crear consciència

Els activistes tenen el repte de coordinar-se a escala global per canviar el sistema

La crisi va impactar de ple i les ajudes al desenvolupament van ser de les partides més retallades

En un món en què les diferències socials entre rics i pobres no paren de créixer, es fa difícil dir si la societat és més cooperativa i solidària. Uns valors que avui dia la societat té assumits, però que s’han guanyat amb lluites i mobilitzacions al carrer, com les acampades que el 1994 van omplir la Diagonal de Barcelona amb un miler de tendes i en què sobretot els estudiants universitaris s’afegien a la causa per reclamar que es destinés el 0,7% dels pressupostos als països més empobrits. “Érem joves amb ganes de canviar el món. Allà vam despertar com a activistes i l’acampada ens va servir per entendre les causes de tantes desigualtats”, explica la vicepresidenta de la Fede.cat, Núria Iglesias, que aleshores era una jove estudiant de psicologia. Recorda que a la zona 1, on ella acampava amb altres estudiants, hi havia treballadors que els donaven suport i que estaven disposats que les empreses els restessin part de la nòmina per aquesta causa. Les acampades van començar el 12 de novembre al migdia, a l’entorn del Palau Reial, i milers de tendes van omplir el tram fins a arribar a la plaça Francesc Macià. Els qui hi eren no obliden la brutalitat amb què la policia els va desallotjar quan van decidir traslladar-se a la plaça Sant Jaume per fer-se més visibles, a tocar de les festes de Nadal. El 23 de desembre els feien fora a la força. “Alguns ens vam quedar a dormir al ras fins a aixecar l’acampada el dia de Nadal”, recorda Iglesias. En altres ciutats, com Sabadell, també es van viure rèpliques de les acampades a favor del 0,7% que van contribuir que la majoria d’ajuntaments acabessin creant la partida de cooperació a escala local.

La lluita social s’ha mobilitzat als carrers en les últimes dècades, però també s’han organitzat les entitats que treballen per la defensa dels drets humans i la cooperació. “Se n’han d’entendre les causes i aquesta justícia social és un discurs col·lectiu lligat a la crisi política i social que es viu mar enllà”, assegura la responsable de la Fede, que avui aplega 114 associacions i ONG catalanes que treballen per fomentar la pau a escala local, però amb el focus posat a escala mundial.

Entre els històrics a la Fede, s’hi compta l’economista i activista Arcadi Oliveres, que l’any 1982 va ser dels primers a reclamar el 0,7% per als més pobres. Recorda com els polítics a Madrid s’hi van comprometre en un termini “raonable però breu”, tot i que mai es va assolir.

Darrere les acampades del 0,7%, en van venir d’altres per escurçar les desigualtats entre els països rics i els denominats aleshores “del Tercer Món”. Els manifestants demanaven la condonació del deute extern per ajudar els països més endeutats a tirar endavant. “Sense abolir el capitalisme, no hi havia res a fer”, reflexiona l’economista, que aleshores militava a l’ONG Justícia i Pau. “Sense una democràcia, era fàcil engrescar-se i mirar de seguir el que passava a fora”, assenyala Oliveres. Va ser el 2003 que es va crear a Catalunya l’Agència Catalana de Cooperació. Va costar anys que les autonomies i els municipis destinessin una part dels seus pressupostos a projectes de cooperació, que avui encara queda lluny del 0,7%. La crisi va impactar de ple i les ajudes al desenvolupament van ser de les partides més retallades, amb mínims històrics que avui se situen en el 0,14% a Catalunya i en el 0,2% a l’Estat espanyol.

La lluita social va servir per “crear consciència”, segons defensa Oliveres, que no oblida el moviment ciutadà del 15-M, els també anomenats “indignats”, que es va iniciar a Madrid el 2011 per reclamar una democràcia participativa. “La gent es va conscienciar que alguna cosa no fem bé i que s’ha d’actuar en conseqüència, sense por, perquè ens volen atemorits”, assegura l’activista, que no obvia les limitacions al dret a protesta que s’han visualitzat arran de la sentència del procés.

Amb les acampades recents dels estudiants a Barcelona i amb la ressaca del fracàs de la cimera pel canvi climàtic a Madrid, les noves generacions d’activistes tenen molta feina en l’horitzó. “Tenen molt clar quina és la causa que defensen i no esperen en cap cas que els polítics ho solucionin”, diu la responsable de la Fede, esperançada amb els més joves, que no deixen d’implicar-se per buscar solucions i avançar cap a un món més just.

114
entitats
aplega actualment la Federació Catalana d’ONG.
5
temàtiques
centren la tasca de les entitats: cultura de pau, drets humans, feminismes, interculturalitat, i sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona