Societat

JOAN PALAHÍ

DELEGAT DE MANS UNIDES A GIRONA

“Mans Unides fa 60 anys que treballa pel Tercer Món”

L’ONG catòlica Mans Unides, d’ajuda al desenvolupament en països del Tercer Món, ha fet 60 anys

Els actes de celebració clouran al febrer a la Sagrada Família

L’entitat treballa al voltant de set eixos: educació, alimentació, drets humans i societat civil, salut, drets de les dones, aigua i sanejament, i medi ambient i canvi climàtic

Diàleg
Mans Unides és una organització no governamental per al desenvolupament que depèn de l’Església catòlica. Va néixer el 1960 per la iniciativa d’un grup de dones d’Acció Catòlica, quan la FAO va llançar una campanya contra la fam al món, i està formada bàsicament per voluntaris i voluntàries. La seva finalitat és lluitar contra la fam i la pobresa al món.
L’any passat a Girona, amb una sola donació, vam aixecar una escola a Moçambic

A l’octubre es va fer a Montserrat la trobada interdiocesana de Mans Unides per celebrar el 60è aniversari d’aquesta associació catòlica. Quatre bisbes i l’abat del monestir benedictí van acompanyar aquesta entitat solidària, que treballa, sobretot, amb voluntaris. Al febrer es clouran a la Sagrada Família els actes d’aquest aniversari a Catalunya. Hi haurà un concert en què cantaran DeuDeVeu i el Cor Geriona. A Catalunya, Mans Unides va arrelar amb força des de la seva creació, el 1960, i avui des de casa nostra s’impulsen molts projectes d’ajuda al desenvolupament del Tercer Món. Joan Palahí és el delegat de Mans Unides a Girona.

Mans Unides va néixer el 1960 per la iniciativa d’un grup de dones d’Acció Catòlica quan la FAO va llançar una campanya contra la fam al món. Les fundadores van començar amb la idea de destinar la col·lecta d’un diumenge a les parròquies a col·laborar amb projectes en països de l’Àfrica i l’Índia. Encara es fa?
Sí, cada any la col·lecta del segon diumenge de febrer és per a Mans Unides. Aquests diners ens suposen el 22% dels ingressos. La resta de diners surten, sobretot, dels socis, de llegats i donacions, i la resta, de les administracions que cooperen en diversos projectes. El 2018, a Catalunya, vam moure uns cinc milions d’euros.
A quins projectes van anar destinats?
Jo li explicaré el que hem fet des de Girona: al Benín vam tirar endavant un projecte de millora de les condicions educatives en una escola de primària que va costar al voltant dels 45.000; a Burkina Faso, un projecte similar en una escola de secundària (47.000 euros); a l’Índia, vam tirar endavant un projecte de millora d’un internat femení (31.000 euros); al Marroc, en un poble que es diu Tessaou, vam fer un accés sostenible per a aigua potable i vam fer tasques de sanejament (49.000 euros), i a Madagascar, vam millorar les instal·lacions educatives d’una escola de primària (61.000 euros). A la resta de Catalunya, els projectes són molt semblants a aquests. Ah, i aquí a Girona, gràcies a una donació particular, vam fer una escola a Moçambic en una zona que havia quedat destruïda per un cicló. Una sola persona ens va donar quasi 50.000 euros.
Com trien els projectes?
Nosaltres sempre treballem a partir d’entitats i associacions locals d’aquests països. Són aquestes entitats les que ens proposen algun projecte perquè el financem de manera total o parcial. Aleshores nosaltres ho valorem i quan decidim posar diners en un projecte després en fem un seguiment, per assegurar-nos que s’ha fet bé. Nosaltres tenim delegats en aquests països, però el que cal saber és que els que treballen en aquests projectes sobre el terreny sempre són gent local. Des d’aquí, la tasca dels voluntaris és treballar per aconseguir diners i donar a conèixer Mans Unides perquè la gent hi col·labori.
I qui són els voluntaris?
Qui vulgui pot col·laborar amb nosaltres. És veritat que entre els voluntaris hi ha molta gent d’Església, perquè Mans Unides depèn de l’Església, però no és un requisit ni de bon tros. Tenim molts voluntaris ateus. Des de la nostra entitat vetllem perquè en aquests llocs on actuem hi hagi respecte pels drets humans, però cal deixar clar que no fem la competència ni a Càritas, que treballa amb els més necessitats a casa nostra, ni al Dortmund, per exemple, que té la missió d’evangelitzar. Nosaltres no anem a evangelitzar ningú! Nosaltres no fem proselitisme. No ens dediquem a això; nosaltres passem de la teoria a la pràctica, a l’acció.
I els vostres projectes cap a on van encaminats?
Ens movem al voltant de set àmbits: u, l’educació (ja sigui construir escoles, preparar personal docent, etc.); dos, l’alimentació i els mitjans de vida; tres, els drets humans i la societat civil; quatre, la salut (construïm hospitals i centres de salut); cinc, els drets de les dones (empoderem les dones en els seus drets, ja que elles són el pilar de les seves famílies i de la societat); sis, l’accés a l’aigua i el sanejament, i set, fem projectes de medi ambient i canvi climàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART