Societat

Barcelona vol tenir el pla d’acció de mandat abans de les vacances d’estiu

Es preveu una inversió fins al 2023 de 2.000 milions d’euros

El procés participatiu arrenca ara per recollir l’opinió d’un ampli segment de la població

Amb el pressupost pactat i una amplíssima majoria assegurada per donar-li suport, l’Ajuntament de Barcelona emprèn ara el procés per aprovar el document que ha de ser la llum i guia de la inversió pública durant els quatre anys vinents, el pla d’acció municipal (PAM), amb l’objectiu de tenir-lo aprovat abans de les vacances d’estiu. El projecte, presentat ahir pel tinent d’alcalde Jaume Collboni i els regidors Jordi Martí i Marc Serra, preveu una inversió de 2.004 milions d’euros durant els quatre anys vinents amb unes prioritats d’acció que posen en primer pla la lluita contra les desigualtats i l’emergència climàtica.

El PAM és un document extens, dividit per capítols d’acció i districtes d’actuació, redactat per tècnics municipals, però que l’equip de govern vol que esdevingui un instrument fruit de la col·laboració ciutadana que aquests dies s’engega. En aquest sentit, hi ha previst un programa ambiciós amb 250 debats en diversos punts de la ciutat i 160 punts informatius oberts. Es pretén que sigui tota la ciutadania que intervingui en l’esmena i millora del pla i per això es faran debats també amb nens de quart i cinquè de primària, col·lectius de gent gran i de persones amb problemes de discapacitats o malalties mentals. Fins ara, a més, ja s’ha debatut amb treballadors municipals que han fet fins a 113 propostes.

Entre les grans línies d’actuació del PAM hi destaca la política d’habitatge públic, amb la voluntat de doblar el parc de pisos existents en l’actualitat. L’envelliment de la població i el combat de la solitud –a Barcelona hi ha avui 93.000 persones grans que viuen soles a casa– centrarà una altra línia d’acció. La cohesió territorial, a través del pla de barris, o un urbanisme que pivotarà sobre la idea d’una ciutat sense cotxe o l’objectiu d’aconseguir una Barcelona amb residus zero són altres àmbits d’actuació.

A diferència del pressupost, on no hi ha cap partida concreta, el PAM sí que preveu tirar endavant la connexió del tramvia per la Diagonal i fa una proposta de treballar el projecte buscant el consens tant amb els veïns com amb els comerciants que es veuran afectats.

En el terreny mediambiental i en l’horitzó de l’any 2030 es proposa incrementar el verd urbà en 1,6 km², augmentar la zona arbrada amb un 5% i passar d’un 30% a un 40% en el capítol de les espècies adaptades.

Un nou model d’alimentació és possible

Comença a ser freqüent que els responsables polítics de l’Ajuntament de Barcelona parlin cada cop més de com s’alimenten els ciutadans i de la responsabilitat que els poders públics tenen per millorar aquests hàbits, més enllà del fet que la pràctica i els costums alimentaris són fonamentalment una qüestió individual i de caire privat. D’aquesta manera, un dels projectes més ambiciosos del PAM és introduir un nou model alimentari que es basi en la idea del quilòmetre zero i l’alimentació amb productes de procedència ecològica. El fet que Barcelona tindrà l’any vinent el títol de capital mundial de l’alimentació té molt a veure amb això. Per aquest propòsit, l’Ajuntament pensa comptar amb la col·laboració d’algunes cadenes de supermercats amb les quals ja s’ha començat a parlar. També és objectiu crear a Mercabarna un gran mercat de distribució de productes ecològics i combatre el menjar ràpid o porqueria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA