Societat

López apunta que l’afany de Forn era apartar la policia del debat polític

El comissari declara com a testimoni al judici contra Trapero i la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional

Assegura que les peticions per via telefònica de Guàrdia Civil el 20-S van tenir resposta immediata

El comissari dels Mossos Ferran López ha assegurat aquest dimecres a l’Audiència que l’exconseller Joaquim Forn els va dir “sempre” que el seu afany era apartar la policia catalana del debat polític. López, que va ser el segon del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, durant l’1-O, respon a les preguntes de la fiscalia al judici contra Trapero i l’excúpula dels Mossos.

A l’inici de l’interrogatori, el fiscal Pedro Rubira ha volgut saber si Forn va arribar a donar algun tipus de directriu quan va prendre possessió al juliol del 2017 en substitució de l’anterior conseller, Jordi Jané. “L’únic que va dir és que la seva intenció era deixar al marge la policia del debat polític” i “sempre ens deia que tenia un mandat polític, que ell estava disposat a seguir, i al costat sempre ens deia que el seu afany era apartar la policia del debat polític”, ha insistit, segons recull l’agència EFE. Segons López, Joaquim Forn “va ser sempre molt curós” i defensava que ell “tenia un full de ruta i la policia seguiria la seva”.

Resposta a les peticions Guàrdia Civil

López assegura que hi va haver “desatenció” per part dels Mossos a les peticions “formals” que la Guàrdia Civil va fer durant els registres del 20-S. En canvi, el número 2 de Trapero durant aquella època ha dit que les que es van fer per via telefònica van tenir resposta “immediata”. “Vistes totes les ordres, comunicacions i la resposta formal: només puc arribar a aquesta conclusió”, ha dit. El comissari ha afegit,com recull l’ACN, que el llenguatge de les respostes era breu i, fins i tot, “un punt displicent”. A preguntes del fiscal durant la seva declaració com a testimoni, però, López ha volgut restar importància a aquest fet i ha insistit que aquell dia va atendre diverses peticions i que tot plegat no va tenir “cap importància” en l’operatiu.

Concepte binomi

López diu que el pla de l’1-O potser no incloïa el concepte “binomi” però que, en qualsevol cas, fixava una “dotació mínima” d’agents. A preguntes del fiscal, López ha assegurat que al document podia haver-hi “confusió” sobre si es parlava de “binomi, parella o dotació” però ho ha atribuït a un “problema semàntic” que potser va generar “expectatives diferents”. En aquest sentit, el comissari ha insistit que el pla detallava que s’enviaria una “unitat mínima” a cadascun dels 2.300 centres de votació per fer complir les instruccions de fiscalia i el TSJC. També ha dit que comptaven amb 7.800 agents –de seguretat ciutadana i ordre públic- i que se sobreentenia que els binomis estarien tot el dia als centres de votació. Entre d’altres coses, ha dit, perquè hi havia problemes de “mobilitat” i que per dur-los a cada centre es van haver d’utilitzar, fins i tot, microbusos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona