Societat

Descobreixen un túnel clandestí d’1,3 quilòmetres entre els EUA i Mèxic

Responsables del servei de fronteres dels EUA creu que els cartells de la droga mexicans van destinar molts recursos per construir-lo

La Patrulla Fronterera va presentar a Sant Diego aquest dimecres en una conferència de premsa detalls de la troballa d’un túnel clandestí transfronterer de més d’1,3 quilòmetres de longitud entre el sud de Califòrnia i la ciutat mexicana de Tijuana.

Durant la roda de premsa es va explicar que es tracta del passadís més extens trobat fins ara a l’àrea de Sant Diego, i es va precisar que el va descobrir una coalició interinstitucional anomenada Força de Tasca de Túnels Fronterers mitjançant recerca d’intel·ligència i tecnològica. “El que fa únic a aquest túnel és la seva extensió i que és altament sofisticat, encara que no sabem quant temps els prendria construir-ho. Òbviament va ser molt de temps”, va dir a Efe el director interí regional de Recerques de Seguretat Nacional, Cardell Morant.

El túnel comença a Tijuana i creua al sud de Sant Diego al llarg d’un total de 1.313 metres i té unes dimensions aproximades d’un metre i mig d’alt i prop de 60 centímetres d’ample.

D’acord amb l’oficial, el túnel té aire condicionat, un elevador, un sistema de raïls i un carret similar als que s’utilitzen en projectes de mineria, a més d’un sistema d’il·luminació amb cablejat, subministrament elèctric d’alt voltatge i drenatge.

La Patrulla Fronterera va informar que el passadís va ser descobert inicialment l’agost de 2019 però estava inundat i es va haver de drenar l’aigua. Segons el director de l’Administració Federal contra les Drogues (DEA) a Sant Diego, John Callery, els aspectes sofisticats de la construcció fan pensar que es va necessitar fer una forta inversió de recursos i un prolongat esforç de construcció. Per a Callery, “els cartells mexicans de les drogues es van veure obligats a construir-ho perquè augmentem la nostra seguretat”.

Aquest túnel va ser localitzat prop d’on es va trobar el primer túnel transfronterer entre Mèxic i els Estats Units l’any 1993, que va ser trobat a uns 500 metres a l’oest del port d’entrada d’Otay Mesa.

En declaracions recents, l’oficina d’Immigració i Control de Duanes (ICE) va calcular que fins a l’any passat havien estat descoberts més de 200 túnels a la frontera entre Mèxic i els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA