Societat

Unes 120 persones uneixen forces a Vic per recollir els residus que el Gloria va arrossegar pels rius Méder i Gurri

Els voluntaris s’han dividit en quatre trams per retirar plàstics i altres materials, sobretot tèxtils

Uns 120 voluntaris han participat aquest dissabte al matí en una jornada de neteja dels rius Méder i Gurri, molt afectats pel temporal Gloria, convocada per l’Ajuntament de Vic. L’actuació s’ha centrat en els trams que recorren l’anella verda de la ciutat amb l’objectiu de protegir els ecosistemes i retirar els plàstics i altres residus, sobretot tèxtils, de les lleres dels dos rius. El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, ha assenyalat que els residus “són un greu problema perquè han quedat enganxats a la vegetació”. “Amb una màquina és molt difícil de treure i si no es fa aquesta tasca manual sabem que perduraran al medi durant molts anys”, ha lamentat. Entre els residus més recurrents s’ha trobat una gran quantitat de tovalloletes.

L’anella verda de Vic és un circuit natural que discorre al voltant de la ciutat i que en alguns trams comparteix recorregut amb els rius Méder i Gurri (subafluent i afluent del riu Ter). El pas del temporal Gloria per aquesta zona va provocar una crescuda molt important i poc habitual dels cabals, fet que ha arrossegat gran quantitat de residus, evidents a simple vista. Algunes entitats de la ciutat i persones a títol individual ja van començar a fer feina, però aquest dissabte l’Ajuntament de Vic ha convocat a tota la ciutadania per ajudar en una tasca molt valuosa i minuciosa que és retirar els plàstics i altres residus que s’han acumulat a les lleres, enredats entre arbres, arbustos i herbes o mig colgats sota terra.

Un grup de sis o set joves de la ciutat ha volgut participar en l’activitat de neteja. Duien guants, calçat còmode i ganes d’omplir les bosses de ràfia que els han deixat els tècnics de l’ajuntament. Un d’ells, en Guifré, ha explicat a l’ACN que el medi natural “cal cuidar-lo al màxim”, perquè és el lloc hauran de viure en el futur.

No havien recorregut ni 200 metres des del punt d’inici que ja tornaven amb les bosses plenes. Entre els residus, hi han trobat gran quantitat de plàstics de tots tipus i restes tèxtils com ara tovalloletes. “Moltes tovalloletes, massa”, apuntava un altre dels voluntaris, l’Ot. “També hem trobat rodes i roba com una camisa”, ha completat en Guifré. “La mala educació i la brutícia de la gent no té límits”, ha afegit.

Un Vic més cívic

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que la jornada voluntària per ajudar a netejar el riu pretenia dos objectius. D’una banda, cuidar i tenir cura del patrimoni natural de la ciutat, però també que es prengui consciència que tot allò que es recull s’ha generat per les persones. “Els propis humans estem embrutant i perjudicant l’entorn natural”, ha afegit. La iniciativa, de vital importància pel riu, s’emmarca en un projecte més gran que vol potenciar el civisme a la ciutat i des d’on també es treballa amb campanyes de residu 0 o per evitar que amos de gos deixin les defecacions al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona