Societat

Aposta del govern per desenvolupar l’ecosistema d’intel·ligència artificial

El nou pla fomentarà el creixement i la recerca en IA amb deu milions en tres anys

Un nou centre promourà l’adopció de la tecnologia en diversos sectors

El govern de la Generalitat ha aprovat un nou pla estratègic per impulsar el desplegament de la intel·ligència artificial (IA) a Catalunya, que disposarà d’una dotació de 10 milions d’euros per als pròxims tres anys. El programa inclou la creació d’un nou centre d’innovació en aquesta nova branca tecnològica que, segons preveuen diversos estudis, farà incrementar en un 14% el PIB mundial en la pròxima dècada.

“La intel·ligència artificial serà una tecnologia d’ocupació i generació de riquesa. Per això hi volem apostar, tal com hem fet ja amb el 5G i el Blockchain, però sense oblidar que també és un instrument d’humanisme tecnològic que pot reflectir i millorar els problemes de la societat”, explica el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

El pla aprovat ahir encara no té un equivalent a nivell estatal i s’alinea amb les directrius de la Comissió Europea en aquests àmbits. Té com a gran objectiu aprofitar el potencial de la IA en benefici de la societat i fer de Catalunya un pol tecnològic de referència en aquest camp. Un instrument clau en aquest propòsit serà el Cidai (Center for Innovation in Data Tech and Artificial Intelligence), una aliança publicoprivada constituïda com a centre en xarxa que serà el referent del programa i es posarà al servei d’empreses i institucions. Sense seu pròpia, tindrà un pressupost de 3 milions, un 40% dels quals els aportarà la Generalitat. La base del centre es configurarà a partir dels centres tecnològics i de recerca que ja treballen en aquest camp, com Eurecat, que exercirà de líder, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador i i2cat. A banda, des del sector privat també hi participaran Microsoft, Everis i SDG Group.

El centre serà la pedra angular per impulsar aquesta tecnologia en sectors com la salut, l’educació, la mobilitat, l’economia productiva, l’agroalimentació i l’administració. A més, també es preveu la creació d’un observatori ètic d’intel·ligència artificial. El programa també inclou partides destinades a l’impuls i consolidació de l’ecosistema d’IA català, a l’adopció de l’IA i a la recerca.

Una bona base

Estudis de diferents consultores pronostiquen que la IA provocarà un increment addicional de més de 15 bilions de dòlars al PIB mundial per al 2030. Aquest creixement, però, no serà uniforme i Catalunya vol figurar entre les nacions amb més desenvolupament tecnològic en aquest camp per atreure també més capital. Per fer-ho, disposa ja d’una base sobre la qual començar a treballar formada per una comunicat científica i acadèmica de prestigi, centres de recerca i tecnològics, infraestructures com el superordinador MareNostrum i un potent sector TIC amb 180 empreses especialitzades en IA que facturen 1.350 milions d’euros i ocupen uns 8.500 treballadors.

LA XIFRA

180
empreses
de Catalunya es dediquen a la IA, amb una facturació de 1.350 milions i ocupant 8.500 treballadors.

LA FRASE

Hem estat la fàbrica d’Espanya i ara volem ser el laboratori digital europeu i mundial, i la IA serà determinant
Jordi Puigneró
Conseller de Polítiques Digitals

Aprovada l’Agenda 2030

El Consell Executiu d’ahir també va aprovar l’acord nacional per l’Agenda 2030, el full de ruta cap al compliment dels 17 objectius globals per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. És un text breu de tipus declaratiu que defineix una visió compartida sobre es pot contribuir a erradicar la pobresa i les desigualtats, defensar els drets humans i la igualtat de gènere i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el govern també va aprovar dedicar 165.000 euros a reparar els efectes del temporal Glòria als ports de l’Ametlla de Mar, Sant Feliu de Guíxols i a l’estació marítima del port de Palamós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar