Societat

Els nostres veïns

La parròquia de la Mare de Déu del Carme del Raval organitza un cicle de conferències per potenciar la coneixença de la diversitat religiosa del barri

La pròxima trobada, aquesta setmana que ve, serà per parlar de l’islam i la faran els activistes Ahmed Abair i Fàtima Zahara

‘En què creuen els nostres veïns’ és el cicle de conferències per conèixer la diversitat religiosa

El proper dimarts dia 3 la parròquia de la Mare de Déu del Carme, al Raval de Barcelona, acull la xerrada d’Ahmed Abair, de l’Associació Amical d’Immigrants Marroquins a Catalunya, i Fàtima Zahara, del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, que explicaran als veïns del barri què és l’islam, una de les religions més importants en aquests moments al Raval, a Barcelona, i a la resta de Catalunya, on s’ha implantat amb força els darrers 20 anys. És la tercera xerrada que organitza aquesta parròquia, que vol posar un granet de sorra al diàleg interreligiós i està fent un cicle de xerrades sobre les principals religions presents al seu barri, que, de fet, són pràcticament les més conegudes del món. El cicle es diu En què creuen els nostres veïns i està sent un èxit de participació.

“Veient la realitat que ens envolta vam creure que aquesta visió de l’altre era important”, assegura Mn. Jaume Riera, escolapi i responsable de la parròquia, que diu que l’objectiu que persegueix la iniciativa “és conèixer i ser conscients de la diversitat en la qual vivim immersos, per tal d’adquirir eines per créixer com a persones”. Darrere aquesta iniciativa hi ha el Grup Interreligiós del Raval (GIR), un referent en el diàleg entre religions i en fer activitats al voltant de totes les tradicions religioses, i l’Escola Pia, històrica a Barcelona i en concret al barri del Raval, on hi són des del 1815. “Al Raval veiem moltes nacionalitats i moltes religiositats i és important desenvolupar el diàleg interreligiós, que ens coneguem entre tots”, explica Albert Moliner, doctor en teologia especialitzat en diàleg interreligiós, pro-novici de l’Escola Pia i membre del GIR.

Fins ara se n’han fet dues, de sessions. En la primera, Ramon Maria Nogués, escolapi i prevere, catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica de la UAB i doctor en biologia per la UB, va fer una introducció sobre l’“espiritualitat i fet religiós”, l’“existència de les creences” i del “perquè creuen les persones”. La segona sessió –sempre es fan els dimarts– va ser l’11 de febrer i es van asseure a la mateixa taula el rabí jueu Stephen Berkowitz i Marta López, pastora de l’Església evangèlica del carrer Tallers, que van parlar sobre el judaisme i el cristianisme protestant. Tots dos són habituals a les trobades interreligioses i multiculturals del barri.

Les properes conferències –apuntin-s’ho– seran la de Parminder Kaur el 14 d’abril, que explicarà els principis bàsics del sikhisme. Els sikhs del Raval són una comunitat força nombrosa però poc coneguda (es queixen que els confonen amb musulmans). Cada mes de novembre –organitzada per l’entitat sikh Gurudwara Gurdarshan Sahib de Ciutat Vella– omplen la Rambla del Raval de color perquè celebren la processó en honor al guru Nanak Dev Ji, fundador del sikhisme.

El 4 d’abril Joan Carles Marset parlarà sobre l’ateisme i el 5 de maig serà el torn per al budisme. En aquest cas hi haurà dues conferenciants: Berta Meneses, religiosa filipense i mestra zen (en la línia de transmissió de Harada, Yasutani i Yamada. Escola Sanbô-Zen) que explicarà què és el budisme zen, i Montse Castellà, una de les primeres a bolcar-se en el budisme a casa nostra, instructora de meditació, traductora i editora de textos budistes, que explicarà el budisme tibetà. La darrera sessió es farà el 9 de juny i la impartirà Antoni Matabosch, president honorari de la Fundació Joan Maragall (FJM), exdelegat d’Economia de l’Arquebisbat de Barcelona i membre del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), que parlarà d’El fet religiós en una societat plural.

Al barri del Raval de Barcelona, segons les darreres estadístiques, hi viuen 48.297 persones de les quals el 51,9% són d’origen estranger, la majoria, nascuts al Marroc, per tant, musulmans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat