Societat

El món s’aboca a buscar un antídot al coronavirus

La Xina, els EUA, la UE o el Brasil treballen en una vacuna per al virus

L’OMS prepara un assaig clínic mundial

Científics d’arreu del món s’han abocat a una cursa per trobar una vacuna per a la Covid-19, una empresa que, tot i que ningú no dubta que s’aconseguirà, arribarà tard per fer front a l’actual pandèmia global. La Xina i els Estats Units són les dues potències que més esforços han esmerçat a ser els primers a aconseguir la preuada vacuna o, si més no, els qui més ho han esbombat, però també hi estan treballant altres actors, com ara la Unió Europea, el Brasil i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que engegarà un gran assaig clínic mundial per comprovar quin és el tractament més eficaç contra el coronavirus.

El primer a aconseguir una vacuna eficaç contra el coronavirus, a banda del prestigi científic, aconseguirà una patent valuosíssima.

Els científics posen uns terminis aproximats d’un any i mig, però la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va dir ahir, en sortir d’una reunió amb CureVac, una empresa de biotecnologia que treballa en una vacuna contra el coronavirus, a qui Brussel·les ha ofert un ajut de 80 milions d’euros, que espera que “hi pugui haver una vacuna al mercat potser abans de la tardor”. Von der Leyen va suggerir que les proves mèdiques es podrien accelerar per tenir-la disponible aviat.

L’anunci de la presidenta de la CE es va fer el mateix dia que la Xina anunciava que ha començat els assajos clínics en humans d’una vacuna contra el coronavirus desenvolupada “amb èxit” per l’Acadèmia Militar de Ciències i preparada per a “una producció a gran escala, segura i efectiva”, tot i que caldrà esperar encara alguns mesos per al seu ús massiu. Pequín assegura que els procediments per posar-la a disposició de la població seran més ràpids que els de la vacuna que s’està provant als EUA. No estarà disponible per a un ús massiu, però, fins a un període que fixa entre dotze i divuit mesos.

Al Brasil, els científics d’aquest país desenvolupen una vacuna amb un mètode diferent a l’utilitzat fins ara per la indústria farmacèutica i grups d’investigadors d’altres països. A diferència del que fan en altres països, l’assaig del Brasil no se centra en vacunes creades a partir del material genètic del patogen. La premissa –expliquen– és “no utilitzar material genètic”, a causa de la poca informació existent sobre el coronavirus, i desenvolupar estructures similars.

Paral·lelament als esforços que es fan en diversos països, l’OMS va fer una crida a “aïllar i examinar tants casos com sigui possible” per trobar les claus de la lluita contra el coronavirus. En aquesta línia va l’assaig clínic anomenat Solidarity en el qual ja han confirmat que participaran l’Argentina, el Canadà, Bahrein, França, l’Iran, Noruega, Sud-àfrica, Espanya, Suïssa i Tailàndia.

LA XIFRA

200.000
contagis
de coronavirus, o una xifra superior, hi ha hagut arreu del món des del primer brot, a la Xina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia