Societat

Es disparen les denúncies per les restriccions

Els Mossos aixequen 650 actes per incompliment del confinament

Barcelona té problemes de convivència

Les ordres de confinament a la ciutadania i als establiments no essencials per aturar el contagi del coronavirus es controla cada cop de forma més estricta per part dels cossos policials, des que diumenge passat el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma. Una mostra és l’augment del nombre de denúncies per haver desobeït l’ordre. Els Mossos d’Esquadra han aixecat 491 actes a ciutadans i establiments que incomplien les restriccions imposades en les darreres hores, que eleven a 630 el total de denúncies. I un comandament dels Mossos a Manresa va ser amonestat perquè feia esport a l’aire lliure, segons va informar l’Agència Efe.

Per la seva part, la Guàrdia Urbana de Barcelona acumula 939 denúncies d’un total de més de 5.000 avisos, i pel que fa a locals, 39 actes d’un total de 503 avisos, segons va detallar ahir el tinent de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle.

‘Botellón’ a Barcelona

Batlle també va alertar que la Guàrdia Urbana rep una mitjana de 1.865 trucades “per problemes de convivència no greus” degut al confinament dels veïns, com ara problemes de sorolls, i va fer una crida al civisme. A banda, al consistori hi han arribat tretze casos de violència masclista, i dues dones van ser traslladades a equipaments municipals. A més, el tinent d’alcalde socialista va qualificar d’“inexplicable” que encara es faci botellón a certs punts de la ciutat, malgrat l’alerta sanitària.

Altres ajuntaments, en coordinació amb els Mossos, també informen i sancionen. La Guàrdia Urbana de Badalona ha interposat 123 denúncies a persones i establiments per haver incomplert l’estat d’alarma, mentre que els Mossos han fet el mateix en 95 ocasions, segons va informar el consistori ahir. Per la seva part, la policia local de Calella ha denunciat dotze persones, segons un comunicat de l’Ajuntament.

Els infractors del confinament poden ser sancionats a través de la llei de seguretat ciutadana 4/2015, amb multes de fins a 30.000 euros, per desobediència a les ordres dels agents dels cossos policials (vegeu el gràfic adjunt). En el cas de les actes dels Mossos, és la direcció general d’Administració de Seguretat qui decideix si inicia el procediment sancionador. Si la desobediència passa a ser una resistència passiva o un atemptat a l’autoritat, pot ser castigada amb penes de presó.

Per demarcacions, en les darreres 24 hores, els Mossos han denunciat: 183 casos a l’àrea policial de Barcelona, seguit de la regió metropolitana nord, amb 116, i la sud, amb 72. Al Camp de Tarragona, han estat 47 les denúncies imposades, 39 a Girona, 15 a Lleida, i 15 a les Terres de l’Ebre, mentre que a la regió del Pirineu i la Central s’han aixecat, respectivament, dues actes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona