Societat

L’última trucada

Els telèfons mòbils i les tauletes estan fent possible la comunicació entre els malalts de coronavirus ingressats als hospitals i els seus familiars

Els centres permeten l’accés a l’habitació d’un membre de la família quan la situació del pacient és irreversible

Infermers i metges redoblen esforços per facilitar la comunicació

La pràctica tan estesa de l’acompanyament de malalts als hospitals s’ha convertit aquests dies de pandèmia en un impossible a causa de l’elevadíssima infectivitat del virus de la Covid-19, que ha obligat els centres sanitaris de tot el país a prendre mesures estrictes d’allunyament dels familiars i pacients amb l’objectiu d’evitar que hi pugui haver nous casos de contagi. Aquesta situació ha portat els hospitals a buscar l’auxili de la tecnologia mentre duri l’ingrés per facilitar la relació entre familiars, que només es permet a través de comunicacions telefòniques o videoconferències. Per a algunes persones, aquesta comunicació virtual ha estat l’última ocasió en què han pogut parlar amb els seus familiars malalts abans que el virus acabés de derrotar-los del tot.

L’hospital d’Igualada és potser un dels centres mèdics més tensionats de Catalunya a causa del brot de coronavirus que afecta la capital de l’Anoia i és, per això, un dels primers que es van haver d’organitzar per garantir la comunicació, que s’estableix de diverses maneres. S’ha creat un equip format per metges, residents d’últim any i MIR, que cada dia a partir de les tres de la tarda fan una ronda de trucades als familiars per explicar-los l’evolució mèdica dels ingressats. Al matí, els que es mobilitzen són treballadors socials, terapeutes ocupacionals i altres professionals que han registrat una caiguda de la feina perquè no hi ha visites al seu centre. Aquests professionals passen per les habitacions amb aparells de telefonia i posen en contacte els pacients amb els familiars, ja sigui a través de WhatsApp, trucades o, des de fa relativament pocs dies, videotrucades. “Veure la cara dels familiars els apuja la moral”, explica Janine Marsol, responsable d’atenció als ciutadans.

A Igualada sí que es permet accedir a l’habitació, només un familiar, si el malalt és una persona dependent. El que fa companyia al malalt ha de portar el vestit especial, ulleres, mascareta i guants de protecció. Aquesta cautela és la que també han de tenir els familiars a qui, malauradament, s’ha de comunicar que un parent seu ha entrat en una fase d’agonia i té la mort a tocar. Per acomiadar-se’n, es permet l’entrada de fins a dues persones, i en casos en què els familiars han arribat a l’hospital i el malalt ja havia mort, també es permet l’accés a l’habitació per poder-se’n acomiadar.

És l’últim cop que el podran veure, perquè els cadàvers de les víctimes de la Covid-19 s’embossen en uns sacs especials i, un cop a dins, no es poden obrir ni manipular de cap de les maneres. A més, no podran vetllar el cadàver al tanatori, ja que s’ha prohibit, ni fer cap funeral ni assistir a l’acte físic de l’enterrament. Als tanatoris, només hi poden anar familiars de difunts que no hagin mort pel coronavirus i en un nombre molt reduït. Al de Mataró, per exemple, només tres persones per funeral.

Familiars identificats

La restricció d’accés a les habitacions també es du a terme als hospitals privats, si bé ara estan sota la tutela de l’administració pública. En un d’aquests centres de Barcelona, quan s’avisa els familiars perquè s’acomiadin d’un pacient, se’ls fa un passi especial i un adhesiu amb el número de l’habitació que els permet desplaçar-se per l’edifici. Aquest centre només permet l’entrada d’un familiar, també convenientment equipat.

Un dels grans hospitals de Barcelona, el Sant Pau, ha decidit autoritzar un màxim de dos familiars per malalt a confinar-se a l’habitació des que se’ls avisa que la persona s’està morint fins que es produeix el traspàs. Núria Guàrdia explica que es passa un full informatiu als familiars en què se’ls explica què han de portar i, un cop entren a l’habitació, no en poden sortir fins al desenllaç, que a vegades es pot allargar tot un dia.

Per sort, molts dels malalts ingressats se’n surten i, un cop fora de l’hospital, podran explicar que a Sant Pau s’estan fent servir els aparells de televisió que hi ha a les habitacions per passar missatges de suport que envia gent de l’exterior als malalts. Tant a Sant Pau com al centre privat, també es fan arribar escrits i dibuixos destinats a malalts concrets.

Tot i la restricció de visites, les iniciatives posades en marxa pels centres han estat acceptades amb comprensió per tothom. “La gent ens està molt agraïda amb les videotrucades que fem en uns moments tan intensos, tant per a ells com per a tots nosaltres”, diu Montse Falguera, presidenta de la Federació de Residències de la Tercera Edat, que estan vivint de primera mà i dia rere dia la duresa amb què el virus s’acarnissa amb la gent gran.

Visites virtuals

Una de les iniciatives per implantar mitjans telemàtics als hospitals, TelecomuniCAT, ha sorgit de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), adscrita a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que vol implantar dispositius a les habitacions i evitar així l’aïllament dels pacients hospitalitzats respecte als seus familiars. “La por i la soledat no són una bona medicina per lluitar contra el virus i s’han d’aixecar els ànims dels pacients perquè no perdin la comunicació amb els seus”, explica Núria Salán, presidenta de la SCT, que ha mobilitzat prop de 200 voluntaris per aconseguir que es puguin garantir aquestes “visites virtuals”.

La campanya que s’ha posat en funcionament des del web Telecomunicat.cat consisteix a recaptar tants dispositius com sigui possible per instal·lar-los al costat dels llits, amb un braç articulat perquè els malalts es puguin connectar de manera autònoma. “Són més fàcils d’implantar que els telèfons i més visuals i pràctics per a la gent gran per fer-los servir des del llit i per despenjar la trucada”, assenyala David Adrover, que amb altres voluntaris s’encarrega de la logística per configurar els dispositius que quedaran en mans de la xarxa d’hospitals. En una primera fase, i coordinats amb l’Institut Català de la Salut, les aportacions de particulars i empreses permetran equipar habitacions dels hospitals Clínic, Bellvitge, Sant Joan de Déu, Taulí i Germans Trias i Pujol.

“Desespera pensar que hi ha persones que estan bé però que no poden parlar amb els seus”, diu Núria Salán, que reconeix que inicialment es volia establir un sistema de contacte en què els pacients es poguessin comunicar a través dels televisors de les habitacions. “Una idea que és possible. En prenem nota per a més endavant”, conclou.

‘Allo, allo’ a les residències
Les restriccions de moviments s’apliquen als hospitals i també a les residències, on la Covid-19 està colpejant amb força. A Barcelona, més del 50% dels geriàtrics tenen un infectat. Per mitigar l’angoixa dels familiars que no poden visitar els seus parents, algunes residències i centres sociosanitaris estan produint vídeos en què filmen els residents i els envien a familiars. En altres llocs també s’opta per fer una trucada a través de tauletes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona