Societat

Les residències reclamen al govern que apliqui amb urgència les mesures per fer front al coronavirus

L’ACRA considera imprescindibles els tests de detecció ràpida de la infecció per frenar els contagis

Torra explica als representants de l’entitat que el govern ha engegat un assaig clínic per subministrar una “medicina preventiva” als avis

La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, ha valorat de forma positiva les mesures que el govern proposa per frenar els contagis de coronavirus a les residències catalanes, però ha reclamat que s’apliquin amb urgència. Pascual, que ha dibuixat un panorama molt complicat als centres geriàtrics a causa de la pandèmia, ha afirmat que les mesures els “semblen bé”, però la qüestió és “la data”.

Els responsables de l’Acra s’han reunit aquest dimecres amb la cúpula del govern, en una reunió on hi ha hagut molt “realisme” que els membres de l’executiu han “agraït”. En tot cas, Pascual ha lamentat que a la trobada, en la qual han participat el president, Quim Torra, i el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, no hi hagi hagut representació del departament de Salut.

A la trobada, l’executiu ha traslladat a l’entitat que el sector de les residències és “prioritari”, cosa que Pascual ha agraït. Però ha insistit en què “el rellotge no para”, i ha reclamat celeritat en l’aplicació de les mesures.

La presidenta de l’Acra ha explicat en declaracions a l’ACN que les mesures que proposa el govern passen per classificar les residències en tres tipus en funció de la mida. Les més grans, les tipus A, són susceptibles de ser medicalitzades, i Pascual reclama que aquesta acció sigui immediata. A les tipus B, les mitjanes, la millor opció a parer d’Acra és atendre al centre, i fer “algun drenatge puntual”. I a les C, les petites, “es drenaran 108 persones entre avui, demà i demà passat” a dues clíniques mútua que s’han posat en marxa.

En tot cas, i en paral·lel a aquestes mesures, Acra ha fet arribar al govern la necessitat “urgent” que hi hagi tests a les residències. Segons Pascual, és la manera de frenar la dinàmica de contagis que ha deixat les plantilles dels centres geriàtrics en quadre, a banda de les prop de 400 defuncions que aquest dimecres a la tarda ha admès el conseller El Homrani.

En aquest sentit, ha lamentat que ni pel que fa a la medicalització de les residències tipus A, ni pel que respecta a la distribució de tests ràpids, l’executiu no ha sabut donar una data d’aplicació de les mesures.

Assaig clínic

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat als representants de l’Acra que el govern ha engegat un assaig clínic “per subministrar als nostres avis una medicina preventiva”.

El treball està dirigit per Oriol Mitjà dins l’estructura de la Fundació Lluita contra la Sida que presideix el doctor Bonaventura Clotet. Hi participen l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Open Arms.

Torra ha assegurat que a través d’aquest estudi es treballa per protegir la gent gran que resideix en llars d’avis i els professionals que hi treballen.

Als pacients afectats se’ls administra Darunavir, un antiviral que s’utilitza com a medicament anti-VIH, per reduir la càrrega viral a la sang. A més, a les persones que han estat en estret contacte amb positius de Covis-19 se’ls administra un tractament profilàctic en base a hidroxicloroquina, un medicament utilitzat contra la malària.

El projecte ha estat aprovat pel departament de Salut de Catalunya i l’Agència Espanyola de Medicina, i s’implementa en coordinació amb l’OMS.

En paral·lel, en el decurs de la reunió s’ha informat que diumenge passat es va formar el personal d’Open Arms i es va tenir el primer contacte amb les residències. Dilluns van començar les proves pilots en quatre residències, ahir van arribar a vuit i avui continua la seva implementació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona