Societat

LAMINE SARR

MEMBRE DEL SINDICAT DE MANTERS DE BARCELONA I DE LA MARCA TOP MANTA

“Els manters fem màscares i bates per tornar l’ajut de la ciutadania”

Els manters han convertit la botiga del Raval en un taller per fer bates i mascaretes mèdiques i han posat en marxa un banc d’aliments per a 320 famílies que depenen del carrer per subsistir

El sindicat de manters ha de tenir ara mateix moltes preocupacions. Per què posar-se a fer màscares i bates?
Per aportar el nostre gra de sorra. Tothom ha de fer alguna cosa per ajudar. Els manters del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la marca Top Manta fa temps que havíem après a cosir per a la nostra marca de roba, i per tant molts de nosaltres som costurers. Vam veure que podíem convertir la nostra botiga del carrer d’En Roig, al barri de Raval de Barcelona, en un taller de costura, per produir material per als hospitals catalans, en concret mascaretes i bates.
Com ho produeixen? Amb quin material fan les peces?
Vam començar la fabricació amb vint màquines de cosir industrials i teles pròpies, que van permetre engegar la producció d’un miler de mascaretes. Després ens han anat arribant moltes altres teles de diferents punts. I continuem treballant adherint-nos a la iniciativa que han engegat l’empresa de casquets quirúrgics RobinHat, de Rubí, i l’Ajuntament de Sentmenat (Vallès Occidental), i que ja té unes 2.000 persones voluntàries a tot l’Estat.
Reben ajut des d’alguna institució o d’algun organisme?
Els ajuts venen sobretot de la ciutadania. Els veïns i entitats ens ajuden en moltes coses. Per això també és molt important per a nosaltres tenir l’oportunitat de servir la ciutadania, que sovint ens ajuda moltíssim.
El taller existeix des de la creació de la marca Top Manta, el 2017, que ja en aquell moment va ser un projecte també únic?
Sí, les manteres i manters tenim un taller de confecció, amb què elaborem les peces de la col·lecció Top Manta i fem encàrrecs de confecció i estampació per a altres entitats o empreses. Ara, davant de la crisi del coronavirus, hem decidit reconvertir la nostra activitat habitual en una aposta solidària per al personal mèdic. Per fer-ho, hem adaptat l’espai, mantenint la distància d’1,5 m que estableix el govern entre treballadors, i observant totes les normes de riscos laborals derivades del coronavirus.
Com està afectant la crisi del coronavirus el col·lectiu dels manters?
Són moments molt difícils per a molta gent. I els manters estan pagant una factura molt alta per la crisi del coronavirus, ja que només depenen del carrer per poder subsistir. Els que treballem a la manta ens hem quedat sense feina, i moltes famílies tenen problemes per pagar el lloguer i per assegurar-se l’alimentació més bàsica.
I per això es crea el banc d’aliments solidari? A quantes famílies poden ajudar?
Sí, aquests dies estem fent un repartiment de llet, oli i productes de primera necessitat, que de moment ja ha arribat a 154 famílies que no poden treballar i que no tenen cap ajuda ni cap prestació social. Preveiem que podrem arribar a 320 famílies. Hem obert un compte corrent per rebre donacions. L’ajuda és molt necessària perquè en depèn la supervivència de centenars de famílies. També hem posat a la disposició de qui hi vulgui col·laborar una adreça de correu electrònic ([email protected]).
Com va néixer el sindicat de manters?
És un sindicat fundat el 2015 que representa el col·lectiu de manters de Barcelona. Es va crear com un òrgan negociador amb l’Ajuntament de Barcelona, però també ha desenvolupat actes culturals organitzant mercats, xerrades i assemblees o conferències. L’any 2017 els manters vam crear una marca de roba anomenada Top Manta, la primera creada per venedors ambulants. L’editorial Veus amb Veu ens va cedir la seva botiga del Raval perquè poguéssim vendre la roba.
Quines eren les reivindicacions del col·lectiu de manters abans del coronavirus?
Nosaltres demanem la despenalització del top manta. O almenys que les institucions tornin a reconèixer, com ho feien abans d’una llei del 2016, que la nostra activitat no ha de ser considerada delicte i que no ha de ser penalitzada amb multes i privació de llibertat. Quan és impossible trobar un treball, pel fet d’estar sense papers, moltes persones immigrants s’han de buscar la vida venent als carrers. La venda ambulant ha estat sempre una via d’obtenció d’ingressos per a les capes més empobrides de la població.
Creu que en traurem alguna lliçó d’aquesta crisi?
Nosaltres ho veiem com una nova oportunitat que tenim tots de poder aprendre i prendre consciència. De la mateixa manera que hem de lluitar junts contra el virus, hem de continuar lluitant contra el racisme, el masclisme i la xenofòbia. Cal respectar al màxim els drets humans i avançar conjuntament. Volem enviar molts ànims a tothom. Segur que ens en sortirem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA