Societat

Les hereves d’Ermessenda

El confinament obliga el monestir de Sant Daniel a tancar l’hostatgeria i a celebrar la Pasqua intramurs

A més de la pregària, llegeixen en comunitat

Primer heu de ser dones que monges. És el consell que la mare abadessa del monestir de Sant Daniel, Maria Caterina Torra, va donar a la comunitat benedictina i que la mare priora, Assumpció Piferrer, recorda de la seva entrada quan tenia 21 anys. “Sents la crida, però em va costar ser monja”, reconeix tot remarcant una joventut i adolescència viscuda. Piferrer ho rememora mentre, en conversa telefònica, explica com són aquests dies de confinament per als qui han optat per la vida monàstica, que no vol dir una vida confinada.“Se’n té un gran desconeixement; sortim a comprar, a fer encàrrecs, a passejar”, precisa. “El paisatge de la vall ara és preciós i silenciós; em recorda fa cinquanta anys quan hi vaig arribar”, assenyala.

El 5 d’abril, que va coincidir amb el Diumenge de Rams, la priora del monestir de Sant Daniel va complir 77 anys. “Estic molt contenta i ho vam celebrar, perquè l’important és el viatge”, recorda la priora d’un monestir mil·lenari. Quan va arribar-hi, eren una trentena; actualment són cinc germanes després que el 15 de març es va morir la germana Maria Rosa Paradeda, a punt de fer 94 anys i “un puntal de la comunitat”. Explica la priora que va ser una mort natural, no relacionada amb la Covid-19, que ara les manté intramurs, però també sense poder obrir l’hostatgeria ni acollir els grups d’universitaris, els músics i els practicants de ioga que havien reservat estada al monestir aquests dies. “Ho teníem tot ple per Setmana Santa”, explica Piferrer, que destaca que, tot i que el servei d’hostatgeria els serveix per pagar despeses, ara per ara aquest imprevist econòmic no la preocupa. L’entorn de pau que es respira entre pedres mil·lenàries fa que sigui un indret apropiat per a recessos d’estrès, indica la priora, i també per a qui vulgui concentrar-se. Així, és lloc d’estudi i de treball per a poetes i escriptors, i posa èmfasi en la vocació “d’acollir” de la comunitat. El monestir de Sant Daniel “és un lloc de culte i de cultura, d’acollida i d’entrega, de silenci i de pregaria, d’art i de natura” s’explica en el perfil a Twitter. És l’eina que la comunitat empra per fer saber les novetats de la vida al monestir. I aquests dies han agraït els missatges “d’amics i veïns que s’interessen per com estem i per si ens falta de res”, assenyala la priora. Tenen l’hort, explica, i queviures que els fan arribar.

Assumpció Piferrer és una gran aficionada a l’art i va fer classes amb l’escultor Domènec Fita. “M’agrada molt l’impressionisme i el pintor Coll Bardolet.” Així, n’ha llegit L’home i la seva obra, de Maria Dolors Oliu. També Els nostres objectes de cada dia, d’Espinàs. La priora ha aprofitat aquests dies per a fer endreça al despatx: “Sempre hi ha correus per respondre, llibres i documents per ordenar...” Però destaca la lectura en comunitat d’articles de reflexió. Considera que aquesta “aturada forçosa” servirà per fer una pausa en una societat que anava “massa atrafegada”, però també és un crit d’alerta a un món empresarial competitiu i altiu. Entre d’altres, han llegit el físic i poeta David Jou, que defensa la necessitat d’un diàleg entre la ciència i la fe, i també La joia de l’Evangeli, del papa Francesc, i Jesús: un perfil biogràfic, d’Armand Puig

L’equilibri de Sant Benet

Assumpció Piferrer reivindica “l’equilibri” que aporta la pràctica de la regla de Sant Benet”. “La pregària, les laudes, el treball, la lectura...” Així és el dia a dia. Explica, a més, que ha trobat amb els salms, que relaten les vicissituds del poble d’Israel, un confort i un paral·lelisme amb la situació actual. “És la pregària més primitiva i hi ha molta poesia i molta profunditat”, diu.

Aquests dies de Setmana Santa no han pogut fer les celebracions obertes al públic, “força concorregudes”, reconeix Piferrer. Així, van començar “celebrant Rams de manera íntima”, amb llorer i adornant la taula amb flors i cantant cançons: “No va ser solemne, però va ser familiar.” . I van continuar la tarda de Dijous Sant “amb una celebració ben creativa”. Relata la priora que entre totes les germanes van fer l’homilia: “I vam recuperar una custòdia de l’escultora Emília Xargay d’esmalts preciosa que feia anys que la teníem guardada a la sagristia.”. Tot, entre dones.

1015
El mes de juny
el bisbe Pere Rotger va vendre un alou a la vall de Sant Daniel a la seva germana, la comtessa Ermessenda , que va projectar de fer en aquell terreny humit, obac, al costat del riu, un monestir benedictí femení. El desembre del 2018, el president Quim Torra va celebrar l’acte de cloenda del mil·lenari del monestir, que havia començat el juny del 2015, amb l’aleshores president, Artur Mas, i va continuar amb Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona