Societat

El curs s’acabarà al juny i no es repetirà per culpa de la Covid

Cap alumne perdrà el curs per no haver pogut seguir-lo per culpa de la pandèmia

El mes de juliol es potenciarà en els centres l’educació en el lleure, sobretot per als infants més vulnerables

El curs escolar s’acabarà el mes de juny i serà telemàtic. Cap alumne repetirà per culpa del confinament, és a dir, que el tercer trimestre no serà avaluable en negatiu. Sí que podria ser, en canvi, que un alumne amb assignatures suspeses el primer i el segon trimestre les acabés aprovant aquest tercer. També que un alumne acabés repetint perquè el primer i el segon trimestre té molts de suspesos. Per tant, no hi haurà un aprovat general. “La promoció del curs serà la norma, la repetició, l’excepció”, va explicitar ahir la ministra d’Educació, Isabel Celaá. Ho va dir en la roda de premsa en què va donar a conèixer els acords presos a la reunió de la conferencia sectorial d’educació, entre el ministeri i les comunitats autònomes.

Un altre dels acords és que durant el mes de juliol no hi haurà activitat lectiva, tot i que en els centres educatius, en principi al marge dels equips docents habituals però d’acord amb l’administració, s’hi podran organitzar activitats d’educació en el lleure perquè els infants, sobretot els més vulnerables, puguin repassar matèria i combinar-ho amb activitats lúdiques. El pròxim curs 2020/21, va dir Celaá, haurà d’incloure les continguts que aquest darrer trimestre no s’hagin pogut donar, per això es podrà modificar el currículum “enciclopèdic” per un de “competencial”.

En aquesta reunió, tal com va repetir la ministra diversos cop, cada comunitat autònoma manté intactes les seves competències en aquesta matèria i, per tant, cada una farà el seu disseny del final del curs. Va donar a entendre que els acords que es van assolir ahir seran adoptats per totes les autonomies.

El departament d’Educació va recordar ahir que els criteris generals adoptats en la conferencia sectorial d’educació “coincideixen amb els que el departament havia dit i defensat”, com el d’acabar el curs el mes de juny. En tot cas, el departament que dirigeix Josep Bargalló va insistir que està treballant en les instruccions que se seguiran a Catalunya per acabar el curs i que ben aviat aquestes seran “explicades al detall”. Precisament ahir a la nit, el titular del departament, Josep Bargalló. va voler aclarir que en cap cas hi haurà “un aprovat general” i que, com va dir la ministra, “ningú es quedarà enrere pel coronavirus”.

La ministra va al·legar que pel tercer trimestre en cap cas pot fer repetir cap alumne perquè s’ha de comptar amb el fet que molts no tenen possibilitats de seguir-lo com la majoria, per internet, per això va parlar que cal fer una “avaluació equitativa“. Va demanar un reconeixement a l’esforç que fan els alumnes i els professors, que s’han hagut de posar les piles ràpid i a aquests va demanar-los que tutoritzin els seus alumnes però que, en cap cas, els sobrecarreguin de feina perquè, va recordar, “són els qui, a més a més, més estan patint el confinament”.

Interpel·lada per la possibilitat que el confinament s’aixequés abans del juny, Isabel Celaá va mostrar el seu desig de poder obrir els centres educatius almenys 15 dies abans que acabi el curs. “Seria una mesura molt valorada per les famílies i seria molt bo per als alumnes”, va dir.

Universitats

La Conferència General de Política Universitària (CGPU) va acordar ahir a la tarda que el curs universitari s’acabarà en els terminis establerts, fet que inclou tant la docència com l’avaluació. Cada universitat, en l’exercici de la seva autonomia i en coordinació amb la comunitat autònoma que correspongui, desenvoluparà els “procediments necessaris” per dur a terme aquest objectiu. Aquests procediments s’han d’anunciar tan aviat com sigui possible al personal docent, als estudiants i al personal laboral. La CGPU es va reunir ahir a a la tarda amb la participació del Ministeri d’Universitats i amb representacions de les conselleries de totes les comunitats autònomes.

Segons es va acordar, les universitats hauran d’adaptar les seves guies docents de presencial a telemàtica (no un canvi de pla d’estudis), pel que fa les pràctiques els estudiants no d’últim curs les podran ajornar, mentre que les d’últim curs poden reduir-se al mínim. Pel que fa a l’avaluació, serà no presencial. Les universitats, avesades ja a treballar en línia, han fet un procés d’adaptació de presencial a telemàtic d’una manera molt ràpida i sense entrebancs, segons es va constatar ahir en aquesta reunió de la CGPU.

La promoció del curs serà la norma, la repetició, l’excepció
Isabel Celaá
ministra d’educació
Els alumnes de l’FP que estan treballant en la pandèmia de la Covid estaran exempts de fer les pràctiques
Clara Sanz
secretària de fp
No hi haurà un aprovat general, però ningú es quedarà enrere per la Covid-19
Josep Bargalló
conseller d’educació

Convaliden les pràctiques als ‘sanitaris’ de l’FP

La Formació Professional té una característica molt particulars, que són les pràctiques a les empreses, que condicionen la titulació dels alumnes. Per aquest motiu el govern estatal i les comunitats autònomes han acordat “flexibilitzar” les pràctiques en centres de treball de tots els segons cursos. Una de les mesures serà la reducció de la duració de les pràctiques (de 400 a 220 hores, el mínim exigible) que, en cas de no poder-se fer, es podrien substituir per un projecte “amb activitats que simulin l’entorn professional”. En tot cas, els estudiants de l’FP sanitària i de serveis a la comunitat (infermeria, laboratori clínic, radioteràpia, atenció a persones en situació de dependència....) que en aquests moments s’hagin apuntat a treballar per combatre l’epidèmia del coronavirus, estaran exempts de fer les pràctiques. En el cas dels estudiants de segon curs de cicle superior, s’avaluaran de tal manera que, si volen, es podran presentar a la prova de l’EBAU (avaluació de batxillerat per a l’accés a la universitat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia