Societat

JORDI DE DALMASES

PRESIDENT DEL CONSELL DE COL·LEGIS FARMACÈUTICS DE CATALUNYA I DEL COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE BARCELONA

“Calculo que hem evitat unes 300.000 visites als CAP”

“Quan van anunciar que repartirien 14 milions de mascaretes, van començar a sortir-ne per tot arreu”

“Només catorze d’un total de 3.227 farmàcies han tancat pel coronavirus”

Les farmàcies hem demostrat que som un valor molt important del sistema sanitari

El col·lapse del sistema informàtic poques hores després de començar el repartiment de mascaretes va afegir ahir més tensió en el sector farmacèutic. Jordi de Dalmases va estar tot el dia a peu de mostrador i dona fe que se’n van sortir.

Només faltava això. Plou sobre mullat?
Al matí la gent va venir de manera esglaonada, però tot i així en poques hores s’havien repartit 200.000 mascaretes. A la tarda, la situació s’havia normalitzat. Però clarament el sistema de recepta electrònica es va col·lapsar per la velocitat en què entraven les sol·licituds.
Hi va haver cues i fins i tot casos de gent que va anar a recollir la mascareta de matinada a les farmàcies de 24 hores. Són excepcions?
I tant, la gent va escoltar els consells i hi va respondre bé. Molts ja venien amb mascaretes posades. Quan vam començar a tenir problemes, van dir que ja vindrien en un altre moment. Jo estic a l’Eixample i potser no és significatiu, però he vist molta tranquil·litat i responsabilitat entre la gent.
Què heu de fer els farmacèutics per adaptar-vos a aquesta situació d’excepcionalitat?
Com a corporació, al començament del confinament el missatge va ser: hem d’evitar com sigui que els ciutadans vagin a llocs de risc a contagiar-se. Hem d’evitar visites als CAP i hem d’intentar organitzar-nos per recollir els medicaments que s’han d’anar a buscar als hospitals... Això va significar un tsunami tecnològic i assumir noves funcions.
Com per exemple?
En primer lloc, la farmàcia ja té accés al pla de medicació del pacient sense que hagi d’anar a buscar-lo al CAP com es feia abans. Ara es poden obtenir els medicaments nous que un metge prescriu per telèfon. S’han imprès prop de 300.000 plans de medicació a les farmàcies, i això calculem que són visites que no s’han fet als CAP. També hem fet uns 40.000 allargaments de tractament. Abans, si una persona era hipertensa i li havia caducat la recepta electrònica, per donar-li una nova caixa de medicament havia d’anar al metge per tenir una nova prescripció. Ara nosaltres podem allargar el tractament d’un medicament crònic i prescrit anteriorment pel metge durant un mes sota la nostra responsabilitat. I també hem posat en marxa un sistema de recepta electrònica privada amb els metges i els odontòlegs. Per tant, molta feina i amb un entorn d’ansietat important.
Per això el va emprenyar tant que Fernando Simón els digués que no estaven en el grup de risc?
Molt. Perquè jo reconec que hi ha professionals sanitaris que han estat més a primera línia de foc, però, home, dir que nosaltres no estem en el grup de risc em va semblar molt greu. Ja sé que hi ha situacions molt més greus que la nostra. Però nosaltres tenim el nostre paper. Amb aquella població que no tenia una situació de salut d’urgència i també amb aquells contagiats que s’enviaven cap a casa, que n’hi ha hagut, i molts. Hem demostrat que som un valor molt important en el sistema sanitari i espero que algunes de les coses que hem incorporat, com ara la capacitat de gestionar coneixement, hagin vingut per quedar-se.
Pocs dies després de decretar-se el confinament, les farmàcies van començar a vendre gels més cars i aquesta pujada de preus ha estat molt criticada. Com ho justifica?
Hem estat molt atents a això, especialment al tema dels preus, perquè som una professió col·legiada i ordenada i tenim la comissió d’odontologia. Jo diria que, de casos no justificats, n’hi ha hagut molt pocs. Pel que fa a algunes notícies que corrien per la xarxa, com una fotografia amb una mascareta que sortia a 23 euros, quan ho vam comprovar, a dins de la bossa hi havia dues mascaretes. I el farmacèutic les havia comprat a 8 euros i sense IVA. Per tant, el que hem vist és que les existències dels nostres canals habituals i proveïdors habituals s’han esgotat i aquí ha entrat tothom a intentar especular i vendre aquest material sanitari. I això ha estat especialment dur amb les mascaretes. I per això és tan important que es reparteixin aquests 14 milions de mascaretes, per rebaixar aquest suflé i que la gent estigui tranquil·la. Quan es va anunciar que es repartirien els 14 milions de mascaretes, en van començar a sortir per tot arreu.
Però encara a preus excessius...
Abans et trucava algú per dir que tenia mascaretes, però te les oferia a preu d’or, i li deies: “No, gràcies, prefereixo seguir sense tenir-ne.” I per això moltes farmàcies tenien aquell cartell de “No tenim mascaretes”. Ara, a banda de les promogudes pel CatSalut, hi comencen a haver altres mascaretes a preus molt més raonables.
Quin és el preu?
A les farmàcies ja s’estan trobant mascaretes quirúrgiques per un parell d’euros, que és un preu encara excessiu, però no és el disbarat que he sentit a vegades. El que caldria és regular i ordenar el mercat per a aquests productes, igual que estan regulats els medicaments.
Ja heu fet propostes en aquest sentit, com pactar preus, rebaixar l’IVA... Creieu que prosperaran?
Ho esperem. Això depèn del govern estatal. És evident que un IVA del 21% en un article que ha esdevingut de primera necessitat, perquè l’administració demanarà que tothom vagi amb mascareta pel carrer, és molt elevat. Hauria de ser del 4%.
Quantes farmàcies han hagut de tancar a causa del coronavirus?
De les 3.227 que hi ha a Catalunya, hem tingut només catorze farmàcies tancades, perquè el personal sanitari estava infectat i no podien obrir, vuit de les quals encara estan tancades. Això també revela el sobreesforç que han fet per poder atendre la gent i assumir la responsabilitat en una situació tan crítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona