Societat

El 30% d’un total de 7.555 funcionaris tornen als jutjats sense gaire activitat

Els sindicats denuncien que el Ministeri de Justícia, que ha recentralitzat les competències, no els ha donat material protector i la Generalitat ho farà a poc a poc

Uns 2.300 funcionaris de l’administració de justícia, d’un total de 7.555, es van reincorporar ahir als jutjats de Catalunya, d’acord amb el pla de desescalada fixat dissabte passat pel Ministeri de Justícia –que ha recentralitzat les competències que tenia la Generalitat en personal laboral–, entre crítiques sindicals perquè consideren precipitat el pla de represa del treball presencial i per l’escassetat de mitjans de protecció individual i també d’activitat.

Segons fonts jurídiques consultades per Efe, en virtut d’un acord de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els òrgans judicials funcionen des d’ahir amb un màxim del 30% del personal, percentatge una mica més elevat al Registre Civil i a la fiscalia. El ministeri fixava que en aquesta primera fase s’incorporessin entre el 30% i el 40% dels funcionaris, mentre que els de la plantilla de jutges i fiscals poden mantenir el teletreball si no estan en guàrdies ni serveis essencials, com s’ha fet durant tota la crisi sanitària. A Catalunya, els 1.800 jutges, fiscals i secretaris judicials tenen portàtils, amb sistema de codificació VPN, aportats pel Departament de Justícia. Els terminis processals continuen aturats, però els advocats poden presentar escrits i els jutges, resoldre recursos i demandes i comunicar-los. En la fase 2 es preveu que ja hi hagi terminis processals i el 60%-70% de la plantilla.

La desescalada als jutjats de Catalunya ha anat acompanyada de crítiques. El portaveu del sindicat majoritari, STAJ, Vicente Navarro, va denunciar que no hi ha hagut un “repartiment massiu” de mascaretes ni de gels als jutjats. “Ha estat una nova mentida, un incompliment”, va declarar Navarro, que creu que aquesta situació demostra que el reial decret aprovat pel ministeri per iniciar la desescalada en la justícia “s’esfondra i, per tant, posa en risc la salut” dels funcionaris i dels ciutadans que hagin d’acudir a les seus judicials. El portaveu sindical va denunciar la “situació d’abandonament” en què es troben els funcionaris judicials respecte als jutges i fiscals, que, segons ell, “sí que estan parapetats i no fan actuacions presencials”. Per aquest motiu, Navarro exigeix al Departament de Justícia que faciliti tests per a la reincorporació a la feina dels funcionaris, que garanteixi un repartiment “massiu” de mascaretes i mitjans de protecció i que fixi un calendari clar d’instal·lació de les 657 mampares que la Generalitat s’ha compromès a col·locar, i que s’afegiran a les 250 ja existents. Justícia garanteix el repartiment d’una mascareta quirúrgica i dues de reutilitzables per a cada funcionari i que aquest material s’ha anat posant a disposició dels jutjats des de fa setmanes.

També entre els lletrats de l’administració de justícia, a qui correspon organitzar la feina dels jutjats i fixar les plantilles necessàries, hi ha crítiques per la precipitació en el pla de desescalada. La Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ) reclama que les fases de desescalada als jutjats vagin en paral·lel a les etapes de desconfinament sanitàries i demana mesures de protecció per reincorporar-se a la feina presencial, després de recordar que, a diferència de jutges i fiscals, cobreixen al complet torns presencials de treball.

L’advocacia aprova que es “limitin” els judicis a l’agost

El Consell de l’Advocacia Catalana, que aglutina els catorze col·legis professionals, qualifica d’“encertada” la disposició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de dilluns, en la qual indica que es “limitarà en la mesura del possible” el nombre de vistes orals entre l’11 i el 31 d’agost, que el ministeri ha fixat com a dies hàbils, suposadament per posar al dia els jutjats per l’actual aturada. L’advocacia va criticar que l’agost fos hàbil, ja que “no permet la conciliació familiar i laboral”. Ara l’òrgan de govern dels jutges recomana concentrar les vacances a l’agost, i que no es dictin resolucions amb terminis en aquests dies d’agost.

En un comunicat d’ahir, l’advocacia també demana a les “anomenades administracions prestacionals –el CGPJ, el ministeri i les comunitats amb competències–” que treballin plegades per garantir la seguretat en tots els edificis judicials, i participar tots els operadors en una comissió de seguiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia