Societat

El comerç vol fer rebaixes sense causar aglomeracions

El BOE només permet els descomptes per internet tot i el gran estoc acumulat

Els botiguers interpreten que amb l’ordre es vol evitar les allaus de compradors

Illa reitera que no les autoritzaran

El comerç en bloc ha saltat a la jugular del govern espanyol, que dissabte en el BOE va dictar que per evitar aglomeracions les botigues no poden fer rebaixes, descomptes que, en canvi, sí que es permet fer a través d’internet. El sector recorda que l’Estat no pot regular el preu dels productes, que no pot dir que a la botiga física no però per internet sí, i recorda, a més, que després de més de dos mesos d’estar tancats l’estoc s’acumula. Tot i les queixes, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els va deixar al vespre ben clar que “no estan permeses”, justament, per evitar que els grans estocs acumulats generin grans descomptes i també, cues.

“És clar que qui va redactar aquesta ordre del BOE no ho va consensuar amb les parts afectades. No té cap sentit regular preus per poder regular l’afluència als locals comercials”, manté David Sánchez, president de Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del retail. I especifica: “És com dir-li, a un supermercat, a quin preu ha de vendre els iogurts o el pa perquè hi hagi més o menys cua de gent.” Sánchez demana que es confiï en les empreses: “Som responsables i tenim claríssimes les normes sanitàries per cuidar l’actiu més important que tenim: els nostres treballadors i els nostres clients”, argumenta.

Comertia admet que l’ordre del BOE permet interpretacions i que una és que “sempre que no hi hagi acumulació de gent es poden fer rebaixes o descomptes especials”. I aquesta és la que ells defensen: “Nosaltres entenem que evidentment es poden fer rebaixes i descomptes especials sempre que regulem amb responsabilitat l’afluència als nostres locals i ens adaptem a la normativa sanitària vigent”, manté Sánchez. També PIMEComerç ho entén així. A través d’un comunicat, la patronal de la petita i mitjana empresa en el sector del comerç entén que la disposició addicional segona de l’esmentada ordre del BOE (que diu: “Els establiments no podran anunciar ni dur a terme accions comercials que puguin donar lloc a aglomeracions de públic, tant dins de l’establiment comercial com als seus voltants. La restricció no afectarà les vendes en rebaixa ni tampoc vendes en oferta o promoció que es facin a través de la pàgina web”), el que restringeix “són les aglomeracions que puguin produir-se a causa d’accions comercials”. PIMEComerç recorda que per prohibir les rebaixes “es requeriria una modificació de la llei d’ordenació del comerç detallista”. Joan Carles Calbet, president de Retailcat, recorda que “ara més que mai els establiments tenen molt d’estoc després de dos mesos tancats, i el que necessiten és poder-lo vendre”.

L’acumulació de compradors si les botigues publiciten grans estocs, és el que pretén evitar el ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. El ministeri estudiava ahir com fer compatibles la sortida de genere i també evitar les cues a les botigues, sobretot quan es permeti l’obertura de les grans superfícies, que pressionen per entrar en la fase 2, tot i que no haurien d’obrir fins a la 3.

LES FRASES

Qui va redactar l’ordre del BOE no ho va consensuar amb les parts afectades
David Sánchez
president de comertia
Ara més que mai els establiments tenen molt d’estoc, després de dos mesos d’estar tancats
Joan Carles Calbet
president de retail
Les rebaixes no estan permeses. només ‘on line’
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT

“El mal ja està fet”

El president de Comertia, David Sánchez, assegura que “el mal ja està fet” i que l’ordre del BOE ha fet mal al sector. “El mal que fa sobre un consumidor el titular que es podrà comprar de rebaixes en línia però a la botiga no, és un altre obstacle innecessari en un sector que fa dos mesos que està tancat, que ara té la il·lusió d’obrir, de recuperar el contacte amb els seus clients i de vendre i començar a fer una mica de caixa.” Sánchez va més enllà i qüestiona, fins i tot, “quina legalitat té discriminar que un canal pugui fer rebaixes i un altre no”. “Com a mínim –sentencia– és immoral.” Sánchez també critica que el govern espanyol hagi posat data de caducitat als ERTO quan el comerç, el que necessita és més flexibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Els Premis T de Turisme reconeixen la tasca de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES