Societat

Manual per a la fase 1

novetats

A partir de dilluns, a la regió sanitària de Girona podran reobrir els comerços que no superin els 400 m² i estaran permesos els grups de fins a deu persones

La mobilitat ampliarà radis, ja que es consentirà arreu de la mateixa regió, dins la qual també es podrà anar a les segones residències

Les zones comunes dels hotels continuaran tancades
A les biblioteques i museus, l’ocupació es limitarà a un terç de la capacitat

Compte enrere per escalar un altre graó en el procés de desconfinament. La regió sanitària de Girona està a menys de 48 hores d’entrar en la fase 1, que representarà un major grau de flexibilització en el dia a dia. Seguirà vigent l’estat d’alarma, però amb menys restriccions a partir de dilluns. A continuació es responen dubtes i es detallen les novetats que suposarà.

Es podrà anar d’un municipi a l’altre?

Sí, la mobilitat estarà permesa a l’interior de la mateixa regió sanitària per a les activitats autoritzades. S’aconsella, però, limitar els trajectes si no és imprescindible. No es podrà anar, en canvi, a una població de fora de la regió sanitària, excepte per causes justificades, com ara els desplaçaments als centres de treball, per assistència sanitària i per a la cura o atenció de persones amb necessitats, i amb retorn al domicili. I també es podrà anar a una segona residència si és a la mateixa regió sanitària del domicili habitual.

Hi haurà horari per sortir a comprar?

A partir del dilluns 18 de maig es podrà anar a comprar sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Tot i això, cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys, que és de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h.

Quins comerços reobriran?

Podran reobrir les botigues i locals de serveis que no superin els 400 m². A dins hi haurà una ocupació de com a màxim el 30% de la capacitat. També podran reobrir els concessionaris d’automoció, les estacions d’ITV i els centres de jardineria i vivers de plantes, sense límit de superfície (en aquests casos, amb cita prèvia). Cal garantir una distància mínima de 2 metres entre client i treballador (o d’1 metre quan hi hagi elements de protecció o de barrera).

Es podrà menjar en un restaurant?

Els establiments de restauració i hostaleria (restaurants, bars, cafeteries i altres de preparació o venda de menjars i begudes) podran obrir les terrasses a l’aire lliure. Ho podran fer amb una ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal) i amb una distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules. Hi podrà haver un màxim de deu persones en una taula o grup de taules. En cap cas es podrà consumir dins del local. I, pel que fa a les comandes encarregades, l’establiment haurà de tenir un espai habilitat i degudament senyalitzat perquè els clients les recullin i efectuïn el pagament.

Podrem visitar un familiar, amic o veí a casa seva?

Estarà permès si el seu habitatge és dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi. No es recomana, però, visitar persones vulnerables (les més grans de 70 anys o amb malalties). I cal evitar el contacte físic, com ara els petons i les abraçades.

Es podrà quedar amb gent al carrer?

Els grups podran ser d’un màxim de deu persones (aquest límit no s’aplicarà a ciutadans que visquin junts). S’aconsella continuar evitant el contacte amb elements comuns, com ara els bancs. També es permetrà fer trobades al domicili, en associacions, seus socials, etc. Aquí, novament, caldrà respectar la limitació de grups de com a molt deu persones. Durant els contactes socials amb tercers, la distància mínima de seguretat és de 2 metres.

I les sortides dels nens al carrer?

Es mantindran els mateixos preceptes que s’apliquen des del 26 d’abril. Poden sortir una hora al dia, entre les 12 h i les 19 h, per caminar al voltant del seu domicili i fins a 1 km de distància. Va dirigit fins a menors de 13 anys inclosos, acompanyats d’un únic adult. També continuaran les mesures que es van aplicar el 2 de maig, quan es va començar a sortir a passejar o a fer esport. L’exercici físic només es pot fer de manera individual, i sempre dins del terme municipal del domicili habitual. En el cas de persones que ho necessitin, poden sortir acompanyades del cuidador.

Es podrà assistir a un acte de culte?

Estarà permesa l’assistència a llocs de culte, sempre que no se superi un terç de la seva capacitat i amb la distància física d’1 metre. També s’autoritzaran les sales de vetlla, amb un límit màxim de quinze persones en espais a l’aire lliure i de deu en llocs tancats.

Estaran oberts els hotels?

Els establiments turístics i els hotels podran obrir amb limitacions. Les zones comunes hauran de continuar tancades. Entre altres, no s’hi permetrà l’ús de les piscines ni dels gimnasos. Sí que podran obrir els restaurants i les cafeteries d’aquests establiments per donar servei als clients allotjats.

Quants ocupants podran anar en un cotxe?

En caràcter general, continuarà l’ús individual del cotxe particular. S’hi inclouen, tot i així, excepcions. En vehicles de fins a nou places es permetrà la seva ocupació total si els ocupants viuen plegats (i sense obligatorietat de mascareta). Si no resideixen junts, fins a dues persones per fila si utilitzen mascaretes.

Es podrà anar a un espectacle?

Els cines, teatres i recintes on es facin espectacles culturals podran obrir, limitant la capacitat a un terç i mantenint les distàncies de seguretat de 2 metres entre les persones. S’estableix un màxim de 200 persones en espais exteriors i de 30 en locals tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona