Societat

“Contenció emocional dels xavals”

Justícia dota amb 81 educadors l’atenció dels menors tancats en els centres durant el confinament, i sense increment de la conflictivitat

S’hi reprenen les comunicacions per locutori

Chiwi (nom inventat per ella) té 19 anys i fa més d’un any que compleix una mesura educativa al centre tancat Els Til·lers per haver comès un delicte. El seu confinament, com el dels 240 menors i joves internats (són el 12% del total de 1.897 joves en programes de justícia juvenil) per la crisi sanitària, ha estat força intens i radical.

“Primer estava molt malament perquè abans sortia cada dia a fer pràctiques d’hostaleria a Torre Baró, i tampoc puc veure la meva família, ni els dos permisos al mes. És la mica de llibertat que tenia...”, explica per telèfon Chiwi sobre aquests dos mesos de doble clausura, penal i sanitària. Amb tot, ha sabut aprofitar el temps: “M’he decidit a estudiar per treure’m el carnet de conduir i fer tests, i amb les companyes del centre estem fent molt d’esport.”

Pep Lafuente, veterà educador que ara és al centre L’Alzina, confessa que els joves han estat a l’altura de l’emergència. “Sense classes ni sortides, esperàvem un augment de la conflictivitat, i els xavals han estat per sobre, ens ha sorprès la seva contenció emocional”, declara. El Departament de Justícia va reforçar els set centres de justícia juvenil amb 81 educadors per substituir les classes suspeses per la Covid-19. “Primer era com un joc, però en veure que les morts augmentaven, es van assumir unes rutines higièniques”, explica Lafuente, que hi afegeix: “Ara, és impossible mantenir distàncies amb aquests joves, a qui veus adults però tenen força carències d’afecte”, i conclou: “Han empatitzat amb nosaltres, que sortíem i entràvem cada dia del centre. Si se senten cuidats, t’ho retornen. En aquesta situació excepcional, hem anat tots a l’una.”

Cap menor internat en un centre de justícia juvenil ha estat infectat per coronavirus, i sí quatre treballadors, detallava ahir Justícia, a més d’informar que s’hi reprenen les visites de locutori i algunes sortides. I a partir del juny es preveu reprendre les trobades familiars en els centres educatius, i en funció de les fases sanitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva