Societat

Uns 200 jutjats, un terç del total, ja treballen a la tarda

Uns 4.900 funcionaris (el 70%) es reincorporen a la feina presencial

Jutges i fiscals ho podran fer el 4 de juny, amb l’inici dels tràmits processals

537 treballadors demanen no anar-hi

L’administració de justícia va estrenar ahir la fase 2 de la seva desescalada, dissenyada pel Ministeri de Justícia, i això implica el retorn a la feina presencial de fins al 70% del personal, mentre jutges i fiscals poden continuar fent teletreball fins al 4 de juny, que és quan es reprenen els terminis processals i la tornada a la normalitat, de la qual l’advocacia catalana alerta que hi haurà un agreujament del col·lapse estructural que pateix fa anys el sistema judicial.

El Departament de Justícia, tot i que encara té les competències recentralitzades a Madrid, va informar ahir que ha establert que, de forma excepcional, treballin a la tarda uns 200 jutjats de Catalunya, que representen un terç del total d’òrgans (629), dels quals s’han revisat tots els espais per garantir les distàncies de seguretat de dos metres entre treballadors i evitar contagis de la Covid-19. S’indica que al matí treballarà ja entre el 70% i el 80% del personal en tots els òrgans; i a la tarda (fins a les 18 h), entre el 20% i el 30% de personal als 200 jutjats habilitats.

En concret, amb el canvi de fase, uns 4.900 funcionaris, el 65% de la plantilla, van retornar ahir a la feina presencial. Amb l’estat d’alarma i el confinament, amb només serveis essencials en funcionament, la plantilla de Justícia de forma presencial es va reduir al 10%. La jornada de tarda –en principi plantejada per avançar feina i no per fer judicis o actes amb operadors jurídics– és una de les novetats en les mesures aprovades pel Ministeri de Justícia, que dirigeix Juan Carlos Campo, per intentar posar al dia quasi tres mesos d’aturada dels jutjats, sumat a l’espera d’una allau de demandes a causa de la crisi sanitària.

El departament, que encapçala Ester Capella, detalla que ha realitzat la selecció dels 200 jutjats després de valorar tots els equipaments i edificis judicials. Hi manifesta que l’ordre del ministeri “determina que l’adopció de torns correspon a les administracions competents en el seu àmbit d’actuació”, que en el cas de Catalunya és la Generalitat. Justícia també informa que 537 persones han sol·licitat no tornar, per ara, a la feina presencial perquè han de tenir cura de menors, persones grans o són població de risc del coronavirus.

Des de Justícia es recorda que malgrat el canvi de fase, els jutjats continuaran prestant, fins la setmana vinent, els serveis essencials, que són les guàrdies, les mesures i les ordres de protecció de menors i dones víctimes de violència masclista, el funcionament dels registres civils, els aixecaments de cadàvers o les actuacions amb detinguts. Per a qualsevol gestió pendent es recomana trucar als edificis judicials o usar la nova seu judicial electrònica (seujudicial.gencat.cat), portal amb el qual operadors i ciutadans poden consultar els seus expedients i assenyalaments, en els àmbits civil i social, i s’indica que aviat s’hi incorporarà el penal. Amb l’anomenada nova normalitat, es vol limitar força els accessos als jutjats.

Pel que fa a les mesures de seguretat, el Departament Justícia va informar que ha adquirit 1,2 milions d’unitats de mascaretes d’un sol ús i 20.650 mascaretes reutilitzables; 260.000 parells de guants i 9.500 litres de gel hidroalcohòlic per abastir el personal judicial fins a final d’any. A més, està equipant els jutjats amb més d’un miler de mampares i pantalles protectores, amb una inversió d’uns 40.000 euros. Ja ha gastat uns 26.000 euros en tasques de desinfecció extraordinàries als jutjats, i ha retolat tots els edificis judicials amb instruccions sobre les distàncies de seguretat i les normes de prevenció. També ha editat una guia de bones pràctiques als jutjats, dirigida a treballadors, operadors i ciutadans.

LES XIFRES

40.000
euros
s’ha gastat Justícia per instal·lar més d’un miler de pantalles als jutjats.
1,2
milions de mascaretes
d’un sol ús i 20.650 de reutilitzables s’han adquirit per al personal de Justícia.

L’Advocacia Catalana trasllada “inquietuds” al ministre

Els catorze degans dels Col·legis d’Advocats de Catalunya, units en el Consell de l’Advocacia Catalana, van mantenir ahir una reunió telemàtica amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a qui van traslladar les “inquietuds” dels 40.000 col·legiats a Catalunya amb la reobertura dels jutjats.

En la reunió institucional, el ministre Campo els va exposar el pla de recuperació de l’activitat judicial i el procés de desescalada que s’ha dissenyat per al ministeri. Per la seva banda, el president del consell i degà del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Manel Albiac, i els seus col·legues van exposar-li certes prioritats. Per exemple, la urgència de reactivar l’expedient electrònic i l’ús d’eines telemàtiques, com les notificacions per correu electrònic, que s’han usat durant l’estat d’alarma i sol·liciten que es mantinguin amb seguretat jurídica, així, com les vistes telemàtiques. A més, que s’apliqui la clàusula Rebus Sic Stantibus, en contractes no complerts per la crisi sanitària, i fomentar la mediació i l’arbitratge. Pel que fa a la justícia gratuïta, se li va demanar un canvi en la norma perquè no quedin excloses les persones que cobren el salari mínim, ara apujat, ni els membres de la mateixa unitat familiar, a més d’incloure-hi el mecanisme de la segona oportunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona